Metsä

"Lämmöntuotannossa tulee siirtyä polttoon perustumattomiin ratkaisuihin" – ministeri Mikkonen ohjaisi puun pitkäkestoisiin tuotteisiin ja pohtisi veroa ainespuun polttamiselle

Puun tuontia energiakäyttöön voidaan Mikkosen mukaan vähentää muun muassa tukemalla kotimaisen pienpuun saatavuutta ja nuoren metsän hoitotöitä.
Jarkko Sirkiä
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mukaan puunpolttoa tarvitaan osassa paikoin lämmöntuotantoon myös tulevaisuudessa. Ensisijaisesti puu tulisi kuitenkin ohjata mahdollisimman korkean jalostusasteen tuotantoon.

Kun turve ja kivihiili korvataan, tulee lämmöntuotannossa siirtyä ensisijaisesti polttoon perustumattomiin teknologioihin, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Tällaisia teknologioita ovat Mikkosen mukaan muun muassa maa- ja syvälämpö sekä hukkalämpöjen hyödyntäminen.

Mikkonen vastasi sähköpostitse MT:n kysymykseen siitä, onko turpeen korvaaminen tuontihakkeella Suomen ilmastopolitiikan tavoitteiden mukaista. MT kysyi myös, millä ohjauskeinoilla puupolttoaineiden tuonnin kasvua voidaan hillitä, jos se ei ole tavoitteena.

Mikkosen mukaan valtion tuilla halutaan kannustaa ja nopeuttaa siirtymää kivihiilestä ja turpeesta uusiin teknologioihin.

"Esimerkiksi nopeille kivihiilestä luopujille suunnatussa tukipaketissa ensisija annettiin polttoon perustumattomille teknologioille, ja suuren mittakaavan lämpöpumppujen sähköveroluokkaa on päätetty laskea."

Mikkosen mukaan myös EU:n oikeidenmukaisen siirtymän rahaston tukia, joilla tuetaan turvetta korvaavia energiainvestointeja, tulee ohjata polttoon perustumattomiin ratkaisuihin.

"Alalla on onneksi kotimaisia toimijoita ja osaamista."

Puu tulisi ohjata ensisijaisesti mahdollisimman korkeaan jalostusasteeseen ja pitkäkestoisiin tuotteisiin. "Selvää kuitenkin on, että tulevaisuudessakin paikoin puunpolttoa tarvitaan lämmöntuotantoon", Mikkonen lisää.

Pitkällä aikavälillä Mikkonen harkitsisi puupolttoaineiden verottamista.

"Puupolttoaineiden verotusta, pois lukien jätteet ja tähteet, tulisi pohtia osana energiaverotuksen pitkän aikavälin tiekarttaa."

"On tärkeää varmistaa, että myöskään ulkomailta tuotua ainespuuta ei päädy polttoon."

Puun tuontia energiakäyttöön voidaan Mikkosen mukaan vähentää muun muassa tukemalla kotimaisen pienpuun saatavuutta ja nuoren metsän hoitotöitä.

Lue myös:

Etelä-Pohjanmaan lämpölaitokset ennustavat, ettei paikallinen puu riitä turpeen korvaamiseksi – ratkaisu saattaa löytyä tuontihakkeesta tai aivan muusta kuin puusta

Pakkasen kiristyminen yhdellä asteella vaatii päivässä kolme hakerekallista lisää, jotta lahtelaisilla olisi kotona lämmintä

Lisää rahaa tulossa nuoren metsän hoitoon – pienpuun tarjontaa energian tuotantoon halutaan kasvattaa turpeen polton vähentyessä

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Venäläistä haketta jo vuosia polttanut Oulun Energia pohtii tuontia myös meritse: "Mahdollista on, että hakelaivoja tulee ensi vuonna"

"Nykypäivän maataloutta ei voi jättää yhden kortin varaan"

Suomen turvepolitiikka lisää kivihiilen käyttöä

Vihreä turvekiista on turha näytös