Metsä

Ely-keskusten mielestä PEFC:tä ei pitäisi markkinoida ekologisesti kestävänä – irtaantuvat sertifikaatista

Ely-keskukset perustelevat irtautumistaan 24-sivuisella muistiolla.
Jarmo Palokallio
Ely-keskus on vaikuttanut etenkin uuden PEFC standardiesityksen vesistönsuojelua ja suojakaistoja koskeviin näkemyksiin.

Ely-keskukset ovat irtaantuneet PEFC-metsäsertifioinnin uuden standardin kehittämistyöryhmästä. Ely-keskukset eivät myöskään allekirjoita työryhmän esitystä, jonka valmistelussa se on ollut mukana.

Ely-keskuksen ympäristövastuualueen edustaja myöntää, että tietyissä kriteereissä on menty eteenpäin. Silti kriteereihin tehdyillä muutoksilla ei päästä monimuotoisuustavoitteisiin eikä maanomistajien ekologisempien valintojen tekemistä edistetä riittävästi.

Ely-keskusten mukaan PEFC määrittelee vain minimitason ja maanomistajia tulisi kannustaa ekologisesti vaikuttavampiin toimenpiteisiin. Tästä johtuen PEFC-sertifiointia ei tulisi markkinoida ekologisesti kestävänä.

Ely-keskukset liittyivät PEFC-työryhmään omasta aloitteestaan vuonna 2019. PEFC-Suomen pääsihteeri Auvo Kaivola pitää valitettavana, etteivät ely-keskukset allekirjoita uutta PECF-standardiesitystä tai jatka keskustelua sen sisällöstä.

Standardia laatimassa oli yhteensä 65 tahoa.

"Ely-keskuksilla oli merkittävä vaikutus työryhmän esitykseen. Niiden käden jälki näkyy esimerkiksi vesien suojelussa, suojakaistoissa ja jättöpuissa", Kaivola kiittelee.

Ely-keskukset perustelevat irtautumistaan 24-sivuisella muistiolla. Se sisältää PEFC:n yksityiskohtaisen puutelistauksen lisäksi myös asioita, joita standardi-työryhmä ei käsitellyt.

Asiasta ensimmäisenä kertoi Metsälehti.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Valheille rakentuva sertifiointi ei kelpaa metsien omistajille

Kuluttajapakkauksiin halutaan usein FSC-sertifikaatti – PEFC on suosittu sahatavarassa

FSC-sertifiointiin liittyvät korkean suojeluarvon HCV-alueet ovat kutistuneet tarkistuksissa

UPM valmistelee omaa PEFC-sertifiointiryhmää