Metsä

Kuusitukin hinta ylitti satasen Itävallassa, puurakentajat ennakoivat jo käännettä – "Puu ei ole enää kilpailukykyistä terästä ja betonia vastaan"

Rakennushankkeiden materiaalivalintoja suunnitellaan uusiksi kalliin puun vuoksi, kertoo puurakentajien edustaja Holzkurier-lehdelle.
Oskar Hoeher
Itävallassa on pulaa kuivatusta ja höylätystä rakennussahatavarasta, kertoo Holzkurierin uutinen. Liimapuun ja CLT:n saatavuus on ollut parempi.

Puun hinta jatkaa Keski-Euroopassa nousuaan sahatavaramarkkinoiden imussa.

Itävallan metsänomistajien liiton raportin mukaan kuusitukin kuutiohinta on ylittänyt 100 euron rajan koko maassa, myös metsätuhoista kärsineillä alueilla.

Itävallassa puun hinta ilmoitetaan kuorettoman tukin tienvarsihintana, joten se ei ole suoraan verrannollinen Suomen kantohintoihin.

Puun hintaa tukee rakennusalan kova kysyntä sahatavarasta. Itävallassa on pulaa etenkin kuivatusta ja höylätystä rakennussahatavarasta, kertoo Holzkurier.

Maan puurakentajien ammattikuntaa edustava Siegfried Fritz kertoo Holzkurierin haastattelussa, että puutavaran kallistuminen on jo johtanut muutoksiin tulevien rakennushankkeiden materiaalivalinnoissa.

"Emme voi enää kilpailla näiden hintojen kanssa. Puu ei ole enää kilpailukykyistä terästä ja betonia vastaan. Tämä koskee myös suuria hankkeita, kuten teollisuusrakennuksia", Fritz toteaa.

Fritz odottaa sahatavaran hintojen pysyvän korkealla vielä syksyllä ja laskevan ensi vuonna. Uusi hintataso asettunee kuitenkin aiempaa korkeammalle.

Holzkurierin uutinen (saksaksi)

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Sahatavaran hinnan alamäki jatkui Yhdysvalloissa: hinta putosi alle 500 euroon kuutiolta

Sahatavaran hinta notkahti Yhdysvalloissa: kahdessa viikossa hupeni hurjat 280 euroa kuutiolta

Analyysi: Toistuuko huippuvuosi 2007 puukaupassa? Tuolloin hinnat kipusivat pilviin, nytkin nousu on kovaa

Sahatavaramarkkinoilla meno on kuin ennen finanssikriisiä vuonna 2007 – "Käänteen nopeus on ollut yllätys"