Metsä

Maksaisitko tuholaisten nakertamasta puupöllistä 39 euroa? Virosta tuodut pölkkyistuimet ovat käyneet S-myymälöissä kaupaksi odotuksia vilkkaammin

Pölkky käy istuimesta, sen ovat suomalaiset tienneet aina. S-ryhmän myymälöissä Virosta tuotu ja hamppunarulla varustettu pölkkyjakkara maksaa 39 euroa.
Jussi Partanen
Suomalaisyritys EcoFurnin valmistama pölkkyjakkara on S-myymälöiden tämän vuoden uutuustuote. Kuva on Kodin Terrasta Porista.

S-ryhmän Prismojen ja Kodin Terrojen pihakalusteosaston uutuustuote loksauttanee monen metsänomistajan leuat – voiko tuollaistakin myydä? Jokaisen metsästä taitaa löytyä kuolleita puita, joilla ei ole muuta arvoa kuin luonnon monimuotoisuuden edistäminen.

Siinäpä varsinainen virhekuvitelma: S-ryhmän liikkeet myyvät nimittäin suomalaisyritys EcoFurnin valmistamia pölkkyjä 39 euron kappalehintaan. Tuotteita on myynnissä kahdeksassa Prismassa ja seitsemässä Kodin Terrassa ympäri Suomen.

”Pölkyt tulivat uutena tuotteena valikoimaan kaudelle 2021. Niiden myynti on lähtenyt käyntiin oikein mukavasti, jopa ennakko-odotuksia vilkkaammin”, kertoo myyntipäällikkö Marko Väänänen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.

EcoFurn valmistaa paljon muutakin kuin pölkkyjakkaroita, muun muassa pihakalusteita ja keittiötuotteita puusta. Sillä on tuotantoa sekä Suomessa että Virossa. Pölkyt on S-ryhmän mukaan valmistettu Virossa.

”Pölkyt on valmistettu puusta, joka olisi muutenkin kaadettu esimerkiksi parkkipaikkojen tai teiden rakentamisen tieltä, eikä materiaalin takia häiritä lintujen ja hyönteisten kolopesimistä. Mainituista syistä poistettaviksi päätyville puille on kehitetty siis fiksua uusiokäyttöä”, Väänänen kertoo.

Pölkkyihin on käytetty pystyyn kuivaneita puita. Puiden pinnassa näkyykin selvästi hyönteisten järsimiä jälkiä.

Valmistajan valikoimissa on myös järeämpiä jakkaroita sekä pöydäksi tarkoitettu pölkky, jonka kappalehinta on yrityksen omassa verkkokaupassa 99 euroa.

Kaikki pölkkytuotteet on varustettu hamppunarulla, joka helpottaa pölkyn siirtelyä. Valmistaja suosittelee ylä- ja alapintojen käsittelemistä puuöljyllä tai lakalla, jos niitä käytetään ulkona.

Jos tuoli alkaa kyllästyttää, se on kierrätettävissä alustavan kirveskäsittelyn jälkeen erittäin helposti lähimmässä tulipesässä. Tai kuten valmistaja suosittelee: kaikki puuosat voidaan kierrättää puujätteenä. Myös muut osat ovat luonnonmateriaaleja.

”Hamppuköysi on kompostoitavaa myös kotikompostissa ja metalliosat voidaan kierrättää metallijätteenä”, valmistajan verkkosivulla luvataan.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Tuottajan saatava hiilikaupasta euroja

Kauppalehti: Tescon tuotteet poistuvat S-ryhmän osuuskauppojen hyllyiltä – brexit toi tullit ja Tesco sai tarpeekseen byrokratiasta

Kauppaketjut: Hankintasopimukset ja valikoimittain tehdyt kilpailutukset tuovat vakautta ja tehokkuutta koko ruokajärjestelmälle – rytmiä voidaan tarvittaessa säätää

Kauppa käytti mahdollisuuden iskeä ruokaverojen alentamiseksi