Metsä

Kalajoen metsätuhon arvo noin 750 000 euroa – "Minun viestini on, että kannattaa vakuuttaa metsät"

Jos palo on lähtöisin nuotiosta tai sen alkuperää ei tunneta, voi metsänomistaja jäädä ilman korvauksia.
Esko Keski-Vähälä
Palo on tuhonnut metsää laajalta alueelta. Osa puustosta on edelleen myyntikelpoista, mutta kelpaa luultavasti lähinnä energiapuuksi.

Kalajoella riehuva palo on torstaihin mennessä tuhonnut metsää 300 hehtaarin alueelta.

”Meillä päin puuston arvo on 2 500–3 000 euroa hehtaarilla. Tuolla alueella puhutaan noin 750 000 euron vahingosta”, kertoo Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan johtaja Maunu Kilpivaara.

”Osa puustosta on edelleen myyntikelpoista, mutta se kelpaa enää lähinnä energiapuuksi.”

Kalajoella palanut metsä kuuluu enimmäkseen yksityisille maanomistajille. Alueen puusto vaihtelee taimikosta hakkuukypsään metsään ja suurin osa metsästä sijaitsee turvemaalla.

”Ei siellä kivennäismaa ole kaukana. Jos siellä on joku maanmuokkaustyö ollut käynnissä, niin sekin voi aivan hyvin aiheuttaa kipinän, kun rauta osuu kiveen”, Kilpivaara sanoo.

Palo on voinut saada alkunsa myös läheisen tuulivoimalan työmaalta. Jos palo on lähtenyt nuotiosta tai sen syttymissyytä ei tiedetä, metsänomistaja voi jäädä ilman korvausta.

”Minun viestini on, että kannattaa vakuuttaa metsät. Sillä tavalla metsänomistaja voi varautua tällaisiin paloihin”, Kilpivaara kehottaa.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

Maailman suurinta puuta suojataan lähestyviltä maastopaloilta Kaliforniassa – liekit uhkaavat mammuttipetäjä Kenraali Shermania

1800-luvulla kuivuuden seuraukset olivat Uudellamaalla ja etenkin Helsingissä katastrofaaliset: Väestön kuolleisuus kaksinkertaistui

Kuivia hellekesiä seurasi kato ja nälänhätä