Kotijääkaapin kylmyys ei aina riitä kalalle
Tavanomainen kotijääkaapin lämpötila ei yleensä ole riittävä kalatuotteiden pitkäaikaiseen säilytykseen.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että tuore kala ja kaikki suoja- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa kotonakin säilyttää 0 – 3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä.
Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.
Jääkaapissa on kylmintä tavallisesti alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastelokeron läheisyydessä.
Helposti pilaantuvia elintarvikkeita pitää säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa. Jääkaappiin kannattaa myös hankkia lämpömittari, jolla lämpötilaa voi tarkkailla.
Listeriabakteeria todetaan Eviran mukaan säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa.
Tyhjiö- ja suojakaasupakatut kalatuotteet tulisi säilyttää korkeintaan 3 asteessa, koska listeria voi lisääntyä myös alhaisissa lämpötiloissa.
Elintarvikkeita ei saa käyttää pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Myös itse graavattu kala voi sairastuttaa riskiryhmään kuuluvan henkilön.
Evira suosittelee, että ikääntyneet, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt, eivät söisi graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita kuumentamatta. Elintarvikkeiden kuumennus tuhoaa listeriabakteerin.
Clostridium botulinum -bakteeri saattaa esiintyä tyhjiöpakatuissa savu- ja graavikalatuotteissa.
Erityisesti lämminsavukala on riskituote.
Bakteeri aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen, botulismin. Myrkytys on Suomessa harvinainen. Sen syynä on yleensä tuotteen liian korkea säilytyslämpötila ja liian pitkä säilytysaika.
Muut kalavalmisteet, esimerkiksi silli lasipurkissa, kannattaa säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään 6 asteessa. Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voidaan säilyttää huoneenlämmössä.
Jos kalatuotteen pakkaus on rikkoutunut tai pullistunut, tuotetta ei saa käyttää. Jos kalaa antaa lahjaksi, on varmistettava, että tuotteiden kylmäketju on katkeamaton tuotteen lopulliselle käyttäjälle asti.
MT
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat
