VTT:n sellupohjainen vaihtoehto ruokapakkausten muovikalvoksi etenee teolliseen testaukseen
VTT kokeilee sellusta ja rasvahapoista valmistettua Thermocell-kalvoa yhdessä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa.
Elintarvikepakkauksiin soveltuvaa Thermocell-muovikalvoa valmistetaan selluloosasta ja rasvahapoista. Kuva: VTTVTT aloittaa sellusta ja rasvahapoista tehdyn Thermocell-kalvon teollisen testauksen ruokapakkauksissa yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa.
Thermocellia aiotaan käyttää fossiilisen muovin tapaan. VTT:n mukaan monet kalvon ominaisuudet vastaavat jo elintarviketeollisuuden vaatimuksia.
Se tuo suojan vesihöyryltä eikä päästä mitään ainesosia elintarvikkeisiin.
Tähän mennessä Thermocell on saatu 100 mikrometrin vahvuiseksi. Jotta materiaali olisi kilpailukykyinen muovikalvojen kanssa, sitä on edelleen ohennettava.
Thermocell on lämpömuokattavaa. Se sopii muun muassa kappaletavaroiden valuun, paperin ja kartongin päällystämiseen sekä 3D-tulostamiseen. Työn alla on vielä materiaalin soveltuvuus ekstruusio- eli suulakepuristusmenetelmään.
Puupohjaisen sellun etu on, että materiaali ei kilpaile ruuantuotannon kanssa kuten monet muut bioraaka-aineet.
”Pääpaino lähivuosien pakkauskehityksellemme on kierrätettävyydessä. Thermocell-materiaalin kehitys edellyttää vielä työtä muun muassa koneajettavuuden ja säilyvyyden takaamiseksi. Halusimme lähteä tukemaan materiaalikehitystä, jotta tuotteidemme vaatimukset tulevat huomioiduksia jo varhaisessa vaiheessa kehitystä”, Pauligin strategisesta pakkauskehityksestä vastaava Kati Randell sanoo VTT:n tiedotteessa.
Kun tutkijat saavat säädettyä Thermocellin pakkaajille kelvolliseksi, kehitystyö jatkuu materiaalin käytännön kierrätysratkaisujen parissa.
Thermocellia voi sulattaa ja käyttää uudelleen viisi kertaa ominaisuuksien heikentymättä, mutta kierrätys vaatii toistaiseksi lajittelun omaksi jakeekseen.
Lue myös:
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat

