
- Kuusamo
Otin riskin ja tilasin tofua Kuusamossa – marinointi toimi yllättävän hyvin
Moni ravintola ei ole vieläkään hoksannut, että tofu pitää maustaa ja valmistaa sen sijaan, että köntistä vain viipaloitaisiin siivuja annokseen.Kuusamossa hortoilin kaupungin raitilla etsiskellen ruokapaikkaa. Kun parilla ravintoloista näytti olevan ovet säpissä, eikä mieli halajanut tuhtia pizzaa tai kebabia, tie vei Talonpöytään. Rukalle asti en viitsinyt taksia tilata, joskin sieltäkin löytyy Talonpöydän ravintola.
Kuusamon keskustasta sain juuri sitä mitä himoitsinkin: paikallisia frittimuikkuja perunamuusilla ja kermaviilikastikkeella. Klassikkoannos ei ole yllättävä, mutta hyvin valmistettuna toimii aina. Muikut olivat juuri sopivan rapeita ja muusi täyteläistä.
Ennen muikkuja tilasin ”riskillä” salaatin, jossa proteiinina oli lasimestarin tofua. Riskillä siksi, ettei moni ravintola ole vieläkään hoksannut, että tofu pitää maustaa ja valmistaa sen sijaan, että köntistä vain viipaloitaisiin siivuja annokseen.
Mauttomasta löllötofusta ei kukaan halua maksaa ekstraa, koska sellaista voi halutessaan lapata kitusiinsa kotonakin.
Talonpöydän tofu ei näyttänyt kovin houkuttelevalta, mutta marinointi oli onnistunut. Kuva: Katja LamminenSalaatin tofu ei ollut rapeaksi kypsennettyä, vaan kylmää itseään. Sellaisenaan tofun koostumus ei varsinkaan tottumattomia miellytä. Sen sijaan marinointi oli yllättävän onnistunut, koska maku tosiaan muistutti lasimestarin silliä. Salaattiosio koostui perinteisistä vihersalaatista ja tomaatista.
Päälle oli ripoteltu koviksi uppopaistettuja, suolattuja maisseja, joita tarjoillaan Espanjassa baareissa suolapähkinöiden tavoin.
Kaikkiaan ateria oli ihan kelvollinen suoritus. Jälkiruoaksi olin ajatellut nautiskella leipäjuustopaistosta, mutta se jäi tilaamatta, koska vatsalaukku ei ollut enää vastaanottavainen.
Vitriinissä komeili talon omia, herkullisen näköisiä kakkupaloja, joita myydään myös Kuusamon Prismassa keittolounaan ohella.
Testaamani Kirkkotien Talonpöytä keskittyy nettisivujensa perusteella toistaiseksi lounaisiin. Pieneksi ketjuksi laajentuneella yrityksellä on lounasruokala myös Puolangalla, pitopalvelu sekä tapahtumissa kiertävä grillivaunu.
Rukan toimipisteestä saa trendikkäitä pinsoja eli tietynlaisia pizzoja. Oppia pinsojen tekoon yrittäjät ovat hakeneet Roomasta asti, joskin siellä tuskin käytetään täytteenä poroa.
Talonpöytä mainostaa lihojensa olevan kotimaisia.
Ravintola Talonpöytä, Kirkkotie 23, KuusamoArtikkelin aiheet - Osaston luetuimmat










