Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Herkullista hyvinvointia

    Pellavaa ei heti yhdistä makeisiin unelmiin, mutta niin se vain taipuu myös suklaa-appelsiinileivoksiin.
    Pellavaa ei heti yhdistä makeisiin unelmiin, mutta niin se vain taipuu myös suklaa-appelsiinileivoksiin. 
    Ihanan värikäs ja juhlava salaatti maistuu lisukkeena.
    Ihanan värikäs ja juhlava salaatti maistuu lisukkeena. 
    Pellavarouhe lisää patonkiin aimo annoksen kuitua.
    Pellavarouhe lisää patonkiin aimo annoksen kuitua. 

    Pellavaa voi syödä niin leivonnaisissa, lihapullassa kuin lakritsassakin. Se tekee aina hyvää.

    TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jaana Kankaanpää

    Pajalan puuro

    Ennen kotona maalla kaikki kudottiin pellavasta. Ei tullut mieleenkään ruveta nauttimaan pellavaa suun kautta”, kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen Uudenmaan Marttaliitosta avaa pellavaruokakurssin. Koolla on kymmenkunta ruoka-alan ammattilaista opettelemassa pellavan käyttöä ruuanvalmistuksessa.

    Pöydällä on valmiina kulhollinen Pajalan puuroa, johon monet ovat tutustuneet sairaalassa, niin myös Huttunen. Pellavansiemeniä sisältävä puuro panee vatsan toimimaan paremmin kuin apteekkivalmisteet, moni tietää.

    Kurssia varten Huttunen on kokeillut pellavansiemeniä, rouhetta ja öljyä kaikenlaisiin ruokiin, jopa itse tehtyyn makkaraan. Hän hämmästyi öljyn voimakasta makua, mutta onnistui ujuttamaan sen kylmänä pestokastikkeeseen, sinappiin ja salaatinkastikkeeseen.

    Pellavaöljy on varsinainen terveyseliksiiri, sillä siinä omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat juuri oikeassa suhteessa.Arvokkaita omega-3-rasvahappoja on peräti 60 prosenttia eli paljon enemmän kuin rypsiöljyssä, puhumattakaan oliiviöljystä.

    Pellavaöljy tekee hyvää sydämelle, mutta kun pullon avaa, öljy härskiintyy nopeasti eli se pitää muistaa käyttää muutaman viikon sisällä.

    Pellavarouhe suklaaruuduissa lisää kätevästi makean leivoksen kuitupitoisuutta vähentämättä herkullisuutta.

    Virkistävä voimajuoma

    • 1 l vettä

    • 2 rkl pellavansiemeniä

    • 10 kuivattua luumua

    • 10 kuivattua aprikoosia

    • ½ dl leseitä

    • 2½ dl neljänviljanhiutaleita

    • 1 tl suolaa

    Paloittele luumut ja aprikoosit. Mittaa vesi kattilaan, liota siinä kuivattuja hedelmiä ja pellavansiemeniä yön yli. Kiehauta sitten kattilassa oleva seos. Lisää leseet ja hiutaleet. Anna hautua noin 15 minuuttia ja mausta lopuksi suolalla.

    Juhlava salaatti

    • 4 dl marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia, herukoita)

    • 5–7 dl maustamatonta jugurttia tai piimää

    • 2–4 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria

    • 1 rkl pellavarouhetta

    Mittaa ainekset tehosekoittimen kannuun tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta. Jos käytät pakastemarjoja, sulata ne ensin. Mustikat saavat olla jäisiä. Lisää lopuksi pellavarouhe. Tarjoa kylmänä.

    Pellavaiset lihapullat

    • 3–4 eri salaattia (jääsalaatti, tammenlehvä, rucola, vuonankaali, viini-suolaheinä yms.)

    • 1 rasia punaisia kirsikkatomaatteja

    • 1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja

    • pala kurkkua

    • 1 parsakaali (tai pieni kukkakaali)

    • tuoreita yrttejä ( basilikaa, lehti-

    persiljaa, korianteria)

    • 1 dl mustia oliiveja

    • ½ dl pellavansiemeniä

    Kastike:

    • 1 rkl pellavaöljyä

    • 3 rkl rypsiöljyä

    • 1–1½ rkl balsamiviinietikkaa

    • ripaus suolaa

    • ripaus mustapippuria

    Pilko parsa- tai kukkakaali kukinnoiksi ja kypsennä höyryssä tai pienessä vesitilkassa. Huuhdo salaatit ja revi tarvittaessa pienemmiksi. Halkaise kirsikkatomaatit ja oliivit, suikaloi kurkku.

    Asettele kaikki salaatin ainekset vadille. Ripottele pinnalle pellavansiemenet.

    Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin päälle.

    Pellavarouhepatonki

    • 2 siivua valkoista leipää

    • 300 g lampaan jauhelihaa

    • 1 hienonnettu sipuli

    • 2 rkl hienonnettua persiljaa

    • ½ sitruunan mehu

    • 1 muna

    • 1 rkl oliiviöljyä

    • 1 tl suolaa

    • 1 tl mustapippuria

    • 1 tl rosmariinia

    • 1 tl oreganoa

    Paistamiseen:

    • pellavarouhetta ja öljyä

    Liota leipäviipaleita vedessä 10 minuuttia. Sekoita kulhossa jauheliha, sipulisilppu ja vedestä puristetut leipäpalaset. Sekoita joukkoon loput aineet. Anna taikinan seistä 15–20 minuuttia.

    Muotoile taikinasta pieniä lihapullia ja kierittele ne pellavarouheessa. Paista pannulla kauniin ruskeiksi.

    Persiljapesto

    • 3 dl vettä tai maitoa

    • 25 g hiivaa

    • 1 tl suolaa

    • 1 rkl hunajaa

    • 1 dl pellavarouhetta

    • noin 4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

    • 2–4 rkl öljyä

    Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita suola, hunaja ja pellavarouhe joukkoon. Lisää loput jauhot ja öljy, alusta taikina kimmoisaksi, mutta pehmeäksi. Nostata taikina kulhossa liinalla peitettynä.

    Jaa taikina kahteen isoon tai kolmeen pienempään osaan ja muotoile patongeiksi. Viillä pintaan muutama vinoviilto terävällä veitsellä. Anna kohota liinalla peitettynä. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia.

    Rapeamman kuoren saamiseksi kostuta patonkien pinnat vedellä ennen paistamista. Ripottele pinnalle pellavansiemeniä tai -rouhetta.

    Suklaa-appelsiiniruudut

    • 1 nippu persiljaa

    • 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

    • 2–3 rkl raastettua parmesanjuustoa

    • 1 valkosipulinkynsi

    • 1 rkl pellavaöljyä

    • noin 1 dl rypsiöljyä

    • 1 limen raastettu kuori ja mehu

    • suolaa, mustapippuria

    Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi öljyt tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää seokseen öljyt ohuena nauhana koneen koko ajan käydessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

    Hunajainen pellavasinappi

    • 100 g sulatettua voita

    • 1 dl rypsiöljyä

    • 3 dl sokeria

    • 4 munaa

    • 2 appelsiinin raastettu kuori

    • 2 dl vehnäjauhoja

    • 1 dl pellavarouhetta

    • 2 rkl kaakaojauhetta

    • 2 tl vaniljasokeria

    • 1 tl leivinjauhetta

    Kuorrutus:

    • 1 dl vettä tai appelsiinimehua

    • 200–250 g tummaa suklaata

    • 1 dl sokeria

    • 1 rkl voita

    Koristeluun:

    • hillottua appelsiininkuorta

    Sulata voi. Pese appelsiinit huolellisesti. Raasta appelsiinit käyttäen apuna leivinpaperin palaa raastinraudan terää vasten. Riko munien rakenne.

    Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää seokseen sulatettu voi, öljy, munat ja appelsiinin kuoriraaste. Sekoita tasaiseksi.

    Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa noin 5x5 cm:n ruuduiksi.

    Mittaa kuorrutusta varten ainekset kattilaan voita lukuun ottamatta. Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee kinuskimaiseksi. Lisää massaan lopuksi voi hyvin vatkaten.

    Valuta kinuski ruutujen päälle ja koristele hillotuilla appelsiininkuorilla.

    • 1½ dl sinappijauhetta

    • 2 dl kuohukermaa

    • 2 munaa

    • 1 dl hunajaa

    • 1½ rkl pellavaöljyä

    Sekoita kattilassa sinappijauhe, kerma, munat ja hunaja ja kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita tasaiseksi. Lisää pellavaöljy ja tölkitä sinappi.