Lukijalta: Miksi Martat haluavat vastakkainasettelua ja pahoinvointia maaseudulle?
Mennään yhdessä eteenpäin ja rakennetaan paremmin voiva yhteiskunta syömällä kotimaista ja syömällä hyvin ja monipuolisesti, kirjoittaa Matti Seitsonen.
Martat suosittelevat korvaamaan lihaa muun muassa pavuilla ja linsseillä. Niitä ei pysty kasvattamaan Suomessa. Kuva: Jaana KankaanpääOlen seurannut ruuan ympärillä käytyä keskustelua. Syksyllä julkaistut uudet ravintosuositukset kiihdyttivät keskustelua entisestään. Lihan, varsinkin punaisen lihan, vähentäminen suosituksissa oli odotettua. Suositus lähes pelkästään ympäristöön liittyvillä perusteilla kuitenkin yllätti myös meidät tuottajat.
Viimeisimpänä tähän keskusteluun oman panoksensa toi Marttaliitto. Marttaliitto yllyttää omalla haasteellaan muitakin järjestöjä siirtymään tilaisuuksissaan pelkkään kasvisruokaan. Välittömästi monet Marttojen jäsenyhdistykset irtisanoutuivat tästä linjauksesta, koska haluavat tarjota suomalaisia elintarvikkeita monipuolisesti omissa tapahtumissaan.
Vastaavanlaisia avauksia on tullut aiemminkin, muun muassa Helsingin kaupungillla, Partiolaisten keskusjärjestöllä, WWF:llä ja osalla seurakunnista.
Siksi kysynkin: Martat, miksi haluatte lisätä pahoinvointia maaseudulle ja maatalousyrittäjille?
Varmaan näissä haasteissa ja vastaavissa on tekijöiden mielestä hyvät tarkoitukset, mutta maatalousyrittäjien taloudellinen asema tuo tällä hetkellä jo aivan riittävästi painetta henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Huonosti voiva maatalousyrittäjä ei välttämättä pysty huolehtimaan omasta yrityksestään tai pahemmassa tapauksessa edes itsestään.
Marttojen ruokahaasteesta lukeminen voi pahimmillaan aiheuttaa ylitsepääsemättömiä henkisiä lukkoja, mistä eteenpäin pääseminen voi olla mahdotonta. Siksi pyydänkin Marttoja ja muita kansalaisjärjestöjä miettimään, miten asioita viedään yhdessä eteenpäin.
Kaikki voimme osallistua kotimaisuushaasteeseen. Syömällä Suomessa tuotettuja elintarvikkeita, pystymme turvaamaan hyvinvointia maalla ja kaupungeissa.
Suomessa tuotetaan monipuolisesti elintarvikkeita kaikkien haluamiin ruokavalioihin. Hedelmiä, vihanneksia, juureksia, perunaa ja kasviproteiinituotteita kasvisruokavaliota haluaville, lihaa, maitoa ja kalaa sitä haluaville ja kaikkea näitä meille sekasyöjille, joita kuitenkin suurin osa suomalaisista on.
Suomalainen elintarviketuotanto ja maataloustuotanto muuttuvat, kun kysynnän muutokset näkyvät tarpeissa.
Se ei ole kestävää, jos sitä tehdään lyttäämällä toista, kun voisi vain kehua omaansa.
Mennään yhdessä eteenpäin ja rakennetaan paremmin voiva yhteiskunta syömällä kotimaista ja syömällä hyvin ja monipuolisesti.
Matti Seitsonen
Kenttäpäällikkö
MTK-Kaakkois-Suomi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








