
Kesän maut kellariin
Suven ihanimmat antimet kannattaa säilöä talven varalle.
TEKSTI: Riitta Mustonen
KUVAT: Jaakko Martikainen
Ruuanlaitossa voi usein säveltää omiaan, mutta säilömisessä on syytä noudattaa ohjeita ja olla huolellinen. Hyvät raaka-aineet ja puhtaus ovat onnistumisen edellytys.
Seuraavat ohjeet ovat ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutilan suosikkeja.
Jallukirsikat
2 kg kirsikoita
1 kg sokeria
1 pll jaloviinaa
Poista kirsikoista kivet ja lado ne lasipurkkiin kerroksittain sokerin kanssa. Kaada päälle jaloviina ja laita jääkaappiin maustumaan. Kääntele parin ensimmäisen päivän aikana, jotta sokeri sulaa ja kirsikat kostuvat viinasta. Anna maustua vähintään kaksi kuukautta.
Tarjoa esimerkiksi jäätelön lisäkkeenä.
Mauste-etikka
laakerilehtiä
timjaminoksa
rosmariininoksa
rosépippureita
valkoviinietikkaa
Pese yrtit ja laita ne lasipulloon. Kaada pullo täyteen etikkaa. Anna etikan maustua pari viikkoa. Säilytä koristeellinen pullo huoneenlämmössä.
Säilötyt kantarellit
1 kg pieniä kantarelleja
½ l vettä
2 dl sokeria
2 dl väkiviinaetikkaa
2 laakerinlehteä
1 tl maustepippureita
1 porkkana
1 sipuli
Puhdista sienet ja kasta ne pariksi minuutiksi kiehuvaan veteen. Valuta hyvin. Kuori sipuli ja porkkana ja leikkaa ne suikaleiksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja lisää mausteet, porkkana- ja sipulisuikaleet. Anna kiehua pari minuuttia, ja lisää etikka. Lisää sienet ja keitä niitä liemessä pari minuuttia.
Annostele lasipurkkeihin. Sulje kannella ja anna jäähtyä. Säilytä kylmässä.
Kartanopikkelsi
4–5 porkkanaa
1/2 l papuja
2 punaista paprikaa
2–3 sipulia
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni kukkakaali
Liemi:
6 dl vettä
4–5 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
1 rkl suolaa
1 tl valkopippuria
pala inkivääriä
1/2 tl kokonaisia neilikoita
2 valkosipulinkynttä
Pese ja kuori porkkanat. Suikaloi porkkanat ja paprika ja paloittele pavut. Hienonna sipuli ja revi kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Kiehauta vesi, etikka, sokeri ja suola. Lisää mausteet sideharsopussissa. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.
Jaa vihannespikkelsi kuumana lasitölkkeihin ja sulje muovikelmulla tai veteen kastetulla sellofaanilla ja kumirenkaalla.
Vihreät tomaatit
1 kg vihreitä tomaatteja
1 l vettä
1 rkl merisuolaa
Mausteliemi:
5 dl vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
10 neilikkaa
1 kanelitanko
0,5 rkl sinapinsiemeniä
Poista tomaateista kanta ja pistele teräväpiikkisellä haarukalla tomaattien kuoreen reikiä. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä ja kuori ne. Kiehauta mausteliemen vesi, etikka, sokeri, neilikat, kanelitanko ja sinapinsiemenet. Lisää tomaatit mausteliemeen ja anna kiehua hiljalleen läpikuultaviksi. Varo, etteivät tomaatit kiehu rikki.
Nosta tomaatit puhtaisiin, kuumiin lasitölkkeihin ja kaada liemi päälle. Sulje tölkit. Säilytä kylmässä ja pimeässä.
Tomaatit ovat valmiita tarjottavaksi viikon kuluttua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

