Viimeisten voinsyöjien vastaisku
British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan teollisten transrasvojen saanti lisää kokonaiskuolleisuutta 34 prosenttia, sepelvaltimotautikuolleisuutta 28 ja sepelvaltimotautiin sairastavuutta 21 prosenttia. (Suomen Kuvalehti 12.8.)
Pohjois-Karjala-projektissa 1972–1997 suomalaisia neuvottiin välttämään kovia rasvoja ja vaihtamaan voi margariiniin.
Kansalaiset noudattivat kuuliaisesti korkean auktoriteetin kehotusta.
Viimeisille voinsyöjille naureskeltiin, vaikka kukaan ei pystynyt esittämään luotettavaa näyttöä siitä, että voi olisi terveydelle haitallista.
Nykytiedon valossa silloinen margariini sisälsi terveydelle vaarallisia transrasvoja, joita syntyy kasvirasvojen teollisessa kovettamisessa.
Margariiniteollisuus muutti vasta 1990-luvulla kovettamismenetelmänsä vaihtoesteröintiin.
Sen jälkeen ei margariineissa todennäköisesti ole ollut transrasvoja.
Kun ohjeistuksen mukaan ehdimme käyttää parikymmentä vuotta ruuanlaitossa ja levitteenä epäterveellistä margariinia, tulee mieleen kysymys, kuinka paljon turhia sairastumisia ja kuolemia siitä aiheutui ja vastaako vääristä ohjeista kukaan.
Voi on aina voita. Sitä ei mikään voita.
Kuopio
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

