Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vääntö EU:n eläinpalkkioista jatkuu

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi perjantaina, että maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto ovat löytäneet keinoja, joilla osa nautapalkkioista ja lypsylehmäpalkkioista voitaneen maksaa jo tämän vuoden puolella.

EU-komission kesken rahoituskauden muuttunut säädöstulkinta EU:n kotieläinpalkkioista johti siihen, että Ruokavirasto ilmoitti kesällä tämän vuoden maksujen ensimmäisen erän siirtyvän ensi vuodelle. Aikaisemmin ensimmäinen erä on maksettu joulukuussa.

Komission uusi tulkinta teki tukiehdoista entistäkin monimutkaisemmat. Taloudellisten ongelmien keskellä painiville viljelijöille palkkioiden maksun viivästyminen oli tyrmäävä uutinen. Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarainen totesi heinäkuussa, että tilanne on valitettava, hankala ja hölmö, mutta asialle ei mahdettu mitään, koska komissio ei antanut periksi (MT 4.7). Hallinto pyrki Oikaraisen mukaan viimeiseen asti siihen, ettei eläinpalkkiojärjestelmää tarvitsisi muuttaa yhtä vuotta varten.

Muutosvaatimus oli outo, koska komissio hyväksyi Suomen eläinpalkkioiden maksamiseen käyttämän järjestelmän ensimmäisen kerran vuonna 2014, eikä valvonnoissa ei esitetty siihen muutostarpeita ennen kuin vuonna 2020.

Komission uusi tulkinta teki tukiehdoista entistäkin monimutkaisemmat.

Vaikka on vaikuttanut siltä, ettei kukaan mahda asialle mitään, vääntö eläinpalkkioista jatkuu edelleen. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta ilmoitti, ettei se ole tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriöltä sekä Ruokavirastolta saamiinsa selvityksiin. Valiokunta edellytti ennakoiden maksamista (MT 29.9.).

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi perjantaina, että maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto ovat löytäneet keinoja, joilla osa nautapalkkioista ja lypsylehmäpalkkioista voitaneen maksaa jo tämän vuoden puolella. Tämä edellyttää kuitenkin asetusmuutosta.

Vaikka maksut onnistuisivat, pitää varautua siihen, että palkkioita voidaan periä myös takaisin. Tämä johtuu siitä, että palkkio kuuluu säädösten mukaan tilalle, jonne nauta viimeiseksi päätyy. Nämä tiedot varmistuvat vasta ensi vuoden puolella. Kurvisen mukaan tämän aiheuttama takaisinperintöjen riski voidaan kuitenkin ottaa.

Mahdollisen ratkaisun löytyminen on tärkeää, etteivät viljelijät joudu kesken rahoituskauden tehtyjen järjestelmämuutosten maksajiksi.