Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ruuan hintakatto ei auttaisi tuottajaa

Viljelijöiden talous ei kestä yhtään lisärasitetta. Parempi keino on puuttua ruuan tuotantokustannuksiin.
EU-huippukokouksessa etsitään ratkaisua energian korkeaan hintaan.
EU-huippukokouksessa etsitään ratkaisua energian korkeaan hintaan. Kuva: Jarkko Sirkiä

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat kokoontuivat eilen etsimään ratkaisuja Eurooppaa kalvavaan energiakriisiin. Yhteisymmärryksen löytyminen huippukokouksessa on vaikeaa, vaikka EU:n pitäisi tässä tilanteessa näyttää ainakin ulospäin yhtenäiseltä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel muistuttaa, että jäsenmaiden on keskityttävä EU-tason ratkaisujen löytämiseen. Muistutus on vähän myöhässä, koska maat ovat jo tehneet omia ratkaisujaan. Lisäksi osa jäsenmaista ajaa yhteisen velan ottamista energiakriisin helpottamiseksi. Muun muassa Suomi ei sitä kannata. (Yle 20.10.)

Komissio on esittänyt keinoiksi energiakriisiin muun muassa yhteisostoja, keskinäistä avunantoa ja väliaikaista hintakattoa kaasulle. Kovasta kaasupulasta kärsivä Saksa ei kannata kaasun hintakattoa, koska sen pelätään heikentävän kaasun saatavuutta entisestään.

Mikään ei takaa, etteikö alennus valuisi ruokaketjussa alaspäin.

Joissakin maissa on jo päätetty peruselintarvikkeiden hintakatosta. Kroatiassa peruselintarvikkeiden hintakatto tuli voimaan lokakuun alussa. Kreikassa hallitus neuvottelee kauppaketjujen ja kaupan keskusliikkeiden kanssa hintakurista. Kauppaketjut ovat luvanneet laatia listan 50 peruselintarvikkeesta, joiden hintoja lasketaan. Espanjassa työministeri Yolanda Diaz kehotti kauppakonserneja asettamaan hintakattoja peruselintarvikkeille. Myös Ranskassa vaaditaan hintakattoja peruselintarvikkeille ja polttoaineille. (MT 19.10.)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Peruselintarvikkeiden hintakatto olisi periaatteessa tehokas keino ainakin hillitä hintojen nousua. Siinä uhkasi käydä kuten kaasussakin, tarjonta vähenisi. Jo valmiiksi talousvaikeuksissa olevien ruuan tuottajien kannalta hintakatto olisi kuitenkin todella huono ratkaisu. Vaikka valtiot lupaisivat korvata hinnanalennuksen kaupalle, mikään ei takaa, etteikö alennus valuisi ruokaketjussa alaspäin. Viljelijöiden talous ei kestä yhtään lisärasitetta. Parempi keino on puuttua ruuan tuotantokustannuksiin. Sekin on vaikeaa, koska EU:n päätöksenteossa on maailmanlaajuisesta ruokakriisistä huolimatta keskitytty lisäämään ruuantuotannon kustannuksia.