Putinin vastainen rintama muodostuu jo Moskovaan

Ukrainan voittoa ei voi vielä julistaa, mutta Venäjän tappio alkaa olla selvä. Putinin mahdollisuudet päästä kriisistä ulos vähenevät päivä päivältä. Muutoksen aika Moskovassa on alkanut.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Venäjän hyökkäys on hyytynyt. Presidentti Vladimir Putinin Ukrainan kimppuun usuttamat joukot ovat joutuneet peräytymään jättäen jälkeensä valtavan määrän kaatuneita sotilaita ja kalustoa.. Samaan aikaan maan sisäinen oppositio alkaa viimein herätä.

Ukrainan voittoa sen puolustustaistelussa kukaan ei uskalla julistaa, mutta Venäjän tappio alkaa olla jo selvä. Länsi ei Putinin asettaman energiapakotteen edessä nujerru. Päinvastoin se on sitoutunut tukemaan ukrainalaisia jo siitäkin syystä, että he taistelevat koko lännen puolesta.

Niin kauan, kun Ukraina sitoo Venäjän joukot taisteluihin omassa maassaan, sillä ei ole mahdollisuuksia aloittaa sotatoimia muualla. Putinin toiveet lännen nujertumiseen energian vientikiellon edessä epäonnistuvat. Kaasuase on laukeamassa Venäjän omaan jalkaan.

Viesti Butšan ja Izjumin joukkohautojen uhreilta kantautuu myös Moskovaan.

Se joutuu nyt myymään energiaansa Kiinalle ja Intialle alennettuun hintaan. Uzbekistanin Samarkandissa Putin joutui yhteistyöjärjestönsä (SCO) kokouksessa perjantaina noloon valoon. Intian pääministeri Narenda Modi totesi tuen sijasta Putinille, ettei nyt ole sodan aika. Myös Kiinan presidentti Xi Jinping oli tapaamisessa huomattavan ynseä Venäjää kohtaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huomiota herättävää on myös entisten neuvostotasavaltojen Uzbekistanin ja Kazakstanin pidättyvyys. Ne katsovat nyt Venäjän sijasta Kiinaan.

Myös yhä useampi venäläinen joutuu huomaamaan maansa jääneen yksin. Matkustamaan tottunut keskiluokka kokee olevansa turisteina epätoivottuja lännessä. Samalla he joutuvat alttiiksi uutisoinnille, joissa Venäjän kiistattomasti todetaan syyllistyneen siviilien murhiin ja muihin sotarikoksiin.

Vaikka tavalliset venäläiset eivät halua tätä kuulla, viesti Butšan ja Izjumin joukkohautojen uhreilta kantautuu myös Moskovaan ja Pietariin.

Hitaasti mutta varmasti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Samalla tavalla käy Putinia kohtaan heränneen arvostelun. Erikoisoperaation sijasta Venäjällä on alettu puhua sotatoimista. Tiedot tappioista alkavat saavuttaa kotirintaman. Putinin sankarimyytti on jo kärsinyt.

Pullon henki on päässyt Kremliltä karkuun. Arvostelua on vaikea uudelleen hiljentää, vaikka kriitikoiden vankeusrangaistukset muutettaisiin elinkautisiksi.

Vaikka Putinin konkreettisin rintama on edelleen Ukrainassa, sen rinnalle on nousemassa uusia. Lännen toimittamien korkean teknologian komponenttien puuttuminen sysää Venäjän talouden vääjäämättä lamaan.

Kansalaisten kulutusmahdollisuudet vähenevät taantuman edetessä. Sodassa kärsityt massiiviset tappiot rasittavat maan armeijaa, eikä sen varustamiseen ole resursseja. Taktisten ydinaseiden käyttö on Putinille vaarallinen vaihtoehto. Se johtaa helposti samanlaisiin vastatoimiin, jossa kaikki häviävät, mutta Venäjä eniten.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ongelmallisin Putinin hallinnolle on kuitenkin vastustajien rintama, joka on muodostumassa Moskovassa, Pietarissa ja muissa kaupungeissa. Toistaiseksi sen voima on vaatimaton, mutta käytännössä se ei voi kuin kasvaa.

Ironista on, että Putinia arvostelevat nyt sekä sodan vastustajat että kannattajat, joiden mielestä presidentti on henkilökohtaisesti epäonnistunut sotatoimissaan.

Putinin mahdollisuudet ratkaista asia vähenevät päivä päivältä.

Todennäköisin lopputulos on massiivinen jäätynyt konflikti, jossa sotatoimet taukoavat, mutta pysyvää rauhaa ei saada aikaiseksi.

Venäjä häviää tässäkin. Sitä ei päästetä kansainvälisille markkinoille aiempaan tapaan. Ilman läntistä kauppaa Kreml joutuu yhä tiukemmin Kiinan mahdin alle.

Muutos on kuitenkin alkanut. Todennäköistä on, että se parantaa tavallisten venäläisten asemaa ja maan suhdetta länteen

Aivan varmaa sekään ei ole.