Hyvin tehdystä työstä arvokas palkinto
Kaikki suomalaiset maidontuottajat saavat olla ylpeitä työstää. Suomalaisten maitotilojen tuottamasta maidosta ylsi viime vuonna parhaaseen laatuluokkaa yli 97 prosenttia.Viime viikolla Helsingin yliopiston juhlasalissa palkittiin suomalaisen laaturuuan tuottajia. Walter Ehrströmin säätiön kultaisella mitalilla palkittiin 116 maitotilaa, jotka ovat tuottaneet yhtäjaksoisesti korkeimman laatuluokan maitoa 25 vuotta. Palkittujen joukossa oli kuusi tilaan, joilla maito on pysynyt parhaassa laatuluokassa 50 vuotta. Se on todella kova ja kunnioitettava saavutus, joka on vaatinut joka päivä tinkimätöntä työtä ja tarkkuutta sekä maitohygienian että eläinten terveyden suhteen.
Säätiön puheenjohtajan, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiitti palkittuja maidontuottajia kaikkien kuluttajien puolesta. Hänen mielestään palkitut tuottajat voivat olla työstään ylpeitä.
Todella harva onnistuu tekemään koko työuransa ilman yhtään laatuvirhettä.
Saavutuksen merkittävyydestä kertoo se, että yksikin laatupoikkeama johtaa siihen, että palkintovuosien laskeminen aloitetaan alusta. Parhaan laatuluokan maidossa ei saa olla esimerkiksi antibiootti- tai pesuainejäämiä. Yksi lypsykerta voi pilata vuosikymmenten työn. Pihtiputaalaisen Martti Mäkelän tilalla on tuotettu Parhaan laatuluokan maitoa 50 vuotta. Kiitospuheessaan Mäkelä kertoi, että 50 vuoden aikana heidän tilallaan on ollut yhteensä yli miljoona kuusisataatuhatta lypsytapahtumaa, jolloin olisi ollut mahdollisuus epäonnistua.
Mäkelä muisti myös kiitää tutkijoita ja heidän tieteellisen työnsä merkitystä maidontuotannolle sekä koko elintarvikesektorille. Hänen mielestään on tärkeä luottaa tutkijoiden havaintoihin ja faktoihin, että tuottajat voivat kehittää maidontuotantoa. Mäkelän mukaan on myös tärkeää seurata mitä ympärillä tapahtuu ja reagoida muutoksiin, koska ne voittavat, jotka osaavat kääntää negatiiviset tapahtumat edukseen.
Kaikki suomalaiset maidontuottajat saavat olla ylpeitä työstää. Suomalaisten maitotilojen tuottamasta maidosta ylsi parhaaseen laatuluokkaa yli 97 prosenttia. Kaikkien suomalaisten on syytä ottaa maidontuottajista oppia. Todella harva meistä onnistuu tekemään koko työuransa ilman yhtään laatuvirhettä. Siinä tarvitaan tuurin lisäksi vankkaa ammattitaitoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




