Unohda kumiperunat – kaupan laarista löytyy nyt ratkaisu moneen ongelmaan
Perunan kulutusta kannattaa lisätä monesta syystä. Tulokset edellyttävät, että koko ketju sitoutuu tavoitteeseen.Peruna on edelleen suomalaisten peruselintarvike, eikä sitä ole hinnalla pilattu. Kaupan tarjouksissa perunaa myydään kuluttajille usein lähes samaan hintaan, kuin kauppa sitä tuottajilta ostaa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastojen mukaan ruokaperunan tuottajahinta ei ole juuri muuttunut vuosiin, vaikka alan tuotannon kustannukset nousevat jatkuvasti. Se on luonut tiloille investointivelkaa. Painetta perunamarkkinoille luo lisäksi eurooppalainen ylituotanto.
Viljantuotannon huono kannattavuus on johtanut peruna-alan kasvuun muun muassa Saksassa, Ranskassa, Belgiassa ja Hollannissa. Nyt ylitarjontaa on perunasta, jota syötetään karjan rehuksi (MT 3.11.).
Perunan viljelyalassa ei ole Suomessa tapahtunut suuria muutoksia. Tänä vuonna ala oli yhteensä 18 900 hehtaaria. Ruokaperunaa viljeltiin 8 300 hehtaarilla, tärkkelysperunaa 5 700 hehtaarilla, ruokateollisuusperunaa 2 700 hehtaarilla, siemenperunaa tuotettiin 1 600 hehtaarilla ja varhaisperunaa 700 hehtaarilla.
Sopimustuotannon ansiosta peruna-ala ei ole yhtä pahasti markkinoiden armoilla kuin muu kasvintuotanto. Myös tuottajaorganisaatioiden perustaminen on edennyt alalla hyvin. Perunatuotteiden valikoima ja lajikkeiden kirjo on viime vuosina myös lisääntynyt kiitettävästi. Eurooppalaisen markkinan tasapainottuminen voi kestää pitkään.
Riisin ja pastan korvaaminen kotimaisella perunalla edistäisi ilmastotavoitteita, ja olisi palvelus kansanterveydelle.
Tärkeää olisikin lisätä perunan kulutusta kotimaassa. Siinä on pelkästään voitettavaa. Riisin ja pastan korvaaminen kotimaisella perunalla edistäisi ilmastotavoitteita, ja olisi palvelus kansanterveydelle. Avainasemassa ovat julkiset ruokapalvelujen tuottajat. Myös kaupalla on oma vastuunsa. Perunavalikoima ja reseptit voisivat olla vielä houkuttelevammin huomioituna kauppojen tuotesijoittelussa.
Viime kädessä kuluttajat päättävät mitä ruokakoriinsa keräävät. Muistot koulun kumiperunoista vaikuttavat edelleen ostopäätöksiin, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä nykyisen valikoiman kanssa. Nuoremmille peruna voi olla jopa eksoottinen ruoka, jonka makuun ei ole kunnolla edes päässyt. Kilpailun keskellä jokaisen tuotteen on kuitenkin itse vakuutettava ostajansa. Kotimaisella perunalla on siihen hyvät eväät.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









