Politiikka

Lue tästä Paasikiven parhaat lohkaisut: "Kun pierasee Helsingissä, niin Pietarissa se kuuluu kuin kanuunanlaukaus"

J. K. Paasikivi tunnetaan terävästä ja temperamenttisesta kielenkäytöstään. Hän esimerkiksi kutsui toistuvasti Suomen kansaa ”poliittisesti lahjattomaksi kansaksi”.
Museovirasto
Amerikkalaisia naistoimittajia vierailulla Suomessa vuonna 1949, keskellä presidentti Paasikivi.

Maaseudun Tulevaisuus kokosi presidentti Juho Kusti Paasikiven (1870–1956) parhaita sitaatteja hänen 150-vuotisjuhlansa kunniaksi.

"Minulle on käsittämätöntä, ettei siellä kotimaassa ymmärretä, mihin asemaan olemme onnettoman sotamme takia joutuneet. Tahdotaanko tosiaan saada uusi sota, jonka jälkeen ei tarvita sotakirjailijoita eikä sotakirjallisuutta."

J. K. Paasikivi kirjeessään ulkoministeri R. Wittingille 11.11.1940

"Vapaassa Sanassa typerä ja mieletön pakina Akatemian juhlan johdosta. Kommunistit ovat täysin psykopaatteja. He ovat aivan manian vallassa. Epäsolidaarisia Suomen kansan kanssa."

Paasikiven päiväkirjat 1.12.1948

"Keskustelun lopussa nousi ylös eräs kovasti lihava edustaja. Luulin sen olevan jonkun kokoomuslaisen rusthollarin. Hän teki minua vastaan hävyttömän hyökkäyksen. Ei puhunut ollenkaan asiasta, vaan syytti minua siitä, että olisin puheellani aikaansaanut "punaisen eduskunnan."

Paasikiven päiväkirjat 25.3 1945

"Tänään kerrottiin suurusaikana, että Tanner on Elannon "pikkujoulussa" sanonut, että "Paasikivi ahdisti häntä 1918 ja ahdistaa nyt taas". Tanner on alhainen karaktääri. Huono mies. En olisi luullut häntä näin huonoksi ja matalamieliseksi."

Paasikiven päiväkirjat 18.12.1945

"1860-luvulla – Kun pierasee Helsingissä, niin Pietarissa se kuuluu kuin kanuunanlaukaus. Nykyään venäläiset katsovat aivan samalla tavalla."

Paasikiven päiväkirjat 8.5.1946

"Tämä hulinoiminen on taas osoitus Suomen kansan poliittisesta vähälahjaisuudesta. V.1918 kapina oli yksi sellainen. Samalla, kun meille merkillisen sattuman kautta avautui mahdollisuus päästä itsenäiseksi, niin osa Suomen kansaa teki kapina, vaikka jokainen poliittisesti viisas kansa olisi yksimielisesti kokoontunut käyttämään hyväkseen tätä sallimuksen meille antamaa tilannetta.

Sitten v. 1920 Tarton hyvä rauha: "häpeärauha".

AKS – Suur-Suomi: täyttä haihattelua.

Suuresti vahingollista.

1931 Lapuan liike: idiotismia.

1939, 1941–1944 sodat: idiotismia.

Nyt, kun olisi tarpeen yhdistää kaikki voimat, pelastuaksemme nykyisistä tavattomista vaikeuksista, nyt tämä "uuslapuanliike" ja kaikenlaiset mahdottomat vaatimukset ja rettelöimiset.

Suomen kansa on tosiaan poliittisesti vähälahjaista."

Paasikiven päiväkirjat 7.6.1946

Maalaisliitto oli Johannes Virolaisen johdolla ajamassa siirtolaisten asuttamista myös ruotsinkielisille alueille ja ruotsin kielen vähentämistä.

Koska Ruotsin mielenkiinto Suomeen johtui Suomessa olevasta ruotsinkielisestä kulttuurista, oli Paasikiven mukaan typerää vaarantaa sitä pirstomalla ruotsinkielisten asuma-alueita.

Hänen mukaansa oli tärkeää, että myös suomenkieliset osaisivat ruotsia, jotta pystyisivät pitämään yhteyksiä muihin Pohjoismaihin.

Paasikivi ripitti Virolaista: ”Pitäkää huoli siitä, että suomenkielisissä kouluissa opetetaan riittävästi ruotsia! Jos ruotsin opetuksen lopetatte, tilalle voi tulla jokin toinen vieras kieli – ja minä vakuutan, että se ei ole espanja!”

Lue lisää: Tiesitkö tämän Paasikiven suurteon? – "Jos hän ei olisi vetänyt rajaa äärioikealle, toisen maailmansodan jälkeen kokoomuksen toiminta olisi kielletty"

Lue lisää

Paasikiven oppi unohtui

Kaksoiskuntalaisuus kuntavaaliteemaksi

Presidentti Paasikiven syntymästä 150 vuotta – Niinistö pitää puheen illan pääjuhlassa

Tarton rauhansopimuksesta tänään sata vuotta