Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Jari Leppä saa viljelijöiltä entistä paremman arvosanan – Krista Mikkosen toimintaan ollaan vähemmän tyytyväisiä

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) toimintaan maatalousasioissa viljelijät eivät ole tyytyväisiä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) saa viljelijöiltä aiempaa paremman arvosanan maatalousasioiden hoidosta.

MT:n kesäkuun aikana toteutetussa viljelijäkyselyssä Leppä saa keskimäärin kouluarvosanan 7,4. Kaksi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä arvosanojen keskiarvo jäi 6,8:aan. Tuolloin Leppä oli maatalousministerinä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa, nyt hän hoitaa samaa tehtävää Sanna Marinin (sd.) hallituksessa.

Eniten Leppä saa viljelijöiltä arvosanaa kahdeksan. Tyytyväisimpiä ministeriin ovat sianlihan tuottajat, tyytymättömimpiä taas kasvinviljelijät. Nuoret viljelijät ja he, joilla on pieni peltoala, ovat hieman muita tyytyväisempiä ministerin toimintaan. Tukialueiden välillä ei ole suurta eroa tyytyväisyydessä ministeriin.

Viljelijäkyselyssä kysyttiin myös arviota ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) toiminnasta maatalousasioissa. Keskimäärin Mikkonen saa viljelijöiltä kouluarvosanan 5,7. Joka viides viljelijä antaa Mikkoselle nelosen.

Yksi syy voi kriittisyyteen voi olla valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista käyty keskustelu, jossa Mikkonen on vastuuministeri.

Lue lisää: Ministeri Mikkonen on myötämielinen valkoposkihanhien ampumiselle, mutta metsästyksestä pitää päättää hänen mielestään EU:ssa

Mikkosen arvioissa ei ole suuria eroja tuotantosuuntien tai tukialueiden välillä. Pienempiä peltoaloja viljelevät ovat ympäristöministerin toimintaan hieman muita tyytyväisempiä.

Aiempaa kyselyä Mikkosen toiminnasta ei ole tehty. Neljä vuotta sitten sekä ympäristö- että maatalousministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen (kesk.) sai arvosanakseen keskimäärin 6,3.

MT:n viljelijäkyselyn toteutti Kantar TNS Agri kesäkuun alkupuolella. Siihen vastasi puhelimitse 636 viljelijää edustavasti eri tuotantosuunnista ja alueilta.

Tulosten virhemarginaali on 4 prosenttiyksikköä suuntaansa koko otoksen osalta.

MT:n viljelijäkyselyssä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sai keskimäärin kouluarvosanaksi 7,4. Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) vastaava arvosana jäi 5,7:ään.
Lue lisää

Ministeri Leppä uskoo metsästykseen tehoon valkoposkihanhiongelman ratkaisussa – ministeri Mikkosen mukaan häirintää ja ampumista voidaan sallia vain hyvin rajoitetusti

EU:n jäsenvaltio voisi torjua valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja halutessaan – " ympäristöhallinnolta tahtoa ei tunnu löytyvän"

Kaksi ministeriötä asetti "hanhinyrkin" – valkoposkihanhituhojen ehkäisyyn odotetaan esityksiä kesän loppuun mennessä

Hanhinyrkin toimenpide-ehdotuksiin liittyy monta epävarmuutta