Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Kokoomuksen varapuheenjohtajaehdokkaat suhtautuvat myönteisesti maallemuuttotrendiin: "Jo se, että puoli pääkaupunkiseutua purkautui koronakeväänä mökeille, kertoo siitä, että molempia tarvitaan"

Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen ilmaisevat huolensa Suomen talouden tilasta ja kiirehtivät hallitusta tekemään työllisyyttä kohentavia toimia.
Petteri Kivimäki
Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen tavoittelevat kokoomuksen varapuheenjohtajuutta. Kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokous alkoi Jyväskylässä eilen tiistaina ja jatkuu tänään keskiviikkona.

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki Espoosta ja Antti Häkkänen Mäntyharjulta pitävät myönteisenä asiana koronakevään myötä Suomessa vauhdittunutta maallemuutto­trendiä.

Entistä useampi suomalainen on muuttanut tänä vuonna suurista kaupungeista taajaan asuttuihin ja maaseutumaisiin kuntiin.

”Kaupunki–maaseutu-vastakkainasettelu on Suomessa täysin vanhentunut. Jo se, että puoli pääkaupunkiseutua purkautui koronakeväänä mökeille, kertoo siitä, että molempia tarvitaan”, Lepomäki sanoo.

Saksassa, Tanskassa ja Britanniassa asunut Lepomäki kertoo arvostavansa suomalaisessa maaseudussa tilaa ja puhdasta luontoa.

”Onhan se aivan upeaa vapautta, että ihminen saa valita asuinpaikkansa ja niin halutessaan asua väljästi luonnon äärellä.”

Maaseudulta kotoisin oleva Häkkänen puhuu kaksipaikkaisen asumisen puolesta.

”Kaupunkiseudut vetovoimaisina keskuksina ovat talouden moottoreita jatkossakin, se on realismia. Mutta olen vakuuttunut siitä, että maaseutukuntien rooli tulee kasvamaan nykyisestä esimerkiksi kaksipaikkaisuuden ja etätyömahdollisuuksien kehittymisen myötä”, Häkkänen pohtii.

Lepomäki pitää tärkeänä liikenneyhteyksien kehittämistä koko maassa.

”Kun kehitämme liikenneyhteyksiä ja myös tietoteknistä infraa, on tulevaisuus valoisa.”

Häkkänen painottaa maakunnallisen korkeakoulutuksen merkitystä.

”Puolustan alueellisesti hajautettua korkeakouluverkkoa. Alueiden elinvoimaa on tuettava yrittäjyyden, työllisyyden ja koulutuksen kautta.”

Häkkänen ja Lepomäki tavoittelevat kokoomuksen varapuheenjohtajuutta syyskuun alussa Porissa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Kaksi muuta varapuheenjohtajaehdokasta ovat Anna-Kaisa Ikonen ja Mari-Leena Talvitie. Nykyinen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen jättäytyy sivuun tehtävästään.

Häkkänen on myös tällä hetkellä yksi kokoomuksen kolmesta varapuheenjohtajasta.

Lepomäki ja Häkkänen ilmaisevat huolensa Suomen talouden tilasta ja toisaalta Sanna Marinin (sd.) hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta.

”Kun katsotaan Suomen talouden raameja, niin tänä vuonna kertynyttä 20 miljardin euron alijäämää huolestuttavampaa on se, että julkisen talouden ennusteen mukaan joka vuosi tästä eteenpäin tehdään 10 miljardia alijäämää”, Lepomäki sanoo.

”Suomeen ei tällä hetkellä investoida eikä asukaskohtainen bkt:mme ole kasvanut yli vuosikymmeneen. Se on nyt nippa nappa finanssikriisiä 2008 edeltävällä tasolla”, Lepomäki toteaa.

Antti Häkkäsen mielestä hallituksessa ei pitäisi sopia menonlisäyksistä, jos riittävistä työllisyystoimista ei samalla huolehdita.

”Menolisäysten toteuttamisehdoksi olisi pitänyt asettaa, ettei budjettiehdotus etene, jos työllisyyskeinot eivät samassa yhteydessä toteudu. Nyt menoja lisätään ja pääministeri Marin sanoo, ettei syksyn budjettiriihessä tehdä mitään työllistämistoimia”, Häkkänen hämmästelee.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo latasi tiistaina Jyväskylässä järjestetyssä kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa täyslaidallisen hallituksen suuntaan.

”Työllisyystoimia tarvitaan heti. Eläkeputki on poistettava ja ansiosidonnaista täytyy uudistaa kannustavampaan suuntaan. Myös paikallista sopimista on lisättävä.”

Lue lisää

MT-gallup: Antti Häkkänen on kirinyt Petteri Orpon rinnalle kokoomusäänestäjien suosiossa

On siinä porvareillakin ihmettelemistä

Laura ja Eric saivat tarpeekseen Pariisin ruuhkista: Ryhtyivät lammastilallisiksi Savoon

Uusi ura maaseudulla: Vapaa-aika on mennyttä, mutta päivääkään ei kaduta