Politiikka

Vihreä helsinkiläispoliitikko kehotti välttämään kotimaisia eläintuotteita – MTK:n maatalousjohtaja: "Lapsellinen ulostulo"

Åbergin mukaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan päivityksessä ei ole minkäänlaista realismia.
Kari Salonen
Johan Åbergin mukaan Kivekkään päivityksessä ei ole minkäänlaista realismia.

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg pitää Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekkään suomalaista eläintuotantoa koskevaa päivitystä lapsellisena.

"Onhan se lapsellinen ulostulo ja se on suunnattu omalle kannattajakunnalle", hän kommentoi.

Åbergin mukaan Kivekkään päivityksessä ei ole minkäänlaista realismia.

"Jos tuotanto siirtyy toiselle Itämeren rantavaltiolle, eihän se Itämeren näkökulmasta ole yhtään sen parempi", maatalousjohtaja linjaa.

Eniten pielessä Kivekkään päivityksessä on Åbergin mukaan se, ettei siinä ymmärretä rehevöitymisen estämiseksi tehtyjen ja tehtävien tekojen aikajännettä.

"Tutkimuksissakin on todettu moneen kertaan, että se aikaperspektiivi on hyvin pitkä. Syvempään maaperään varastoituneet ravinteet eivät yhtäkkiä häviä mihinkään, vaikka muokkauskerroksessa tehdäänkin paljon muutoksia", hän toteaa.

Avain tilanteen ratkaisemiseksi on Åbergin mukaan se, että kehitetään vielä nykyistä parempia ja kohdennetumpia vesiensuojelutoimenpiteitä. Maatalousjohtaja lisää, että edes tutkijat eivät ole osanneet kovin tarkasti sanoa, millaiset toimenpiteet ovat missäkin parhaita.

"Tämähän on aina ollut tällaista tiettyä kokeilua. Voi olla, että täydet vaikutukset nähdään vasta vuosikymmenten päästä", hän sanoo.

Juuri tästä syystä se, että suomalainen tuotanto lopetettaisiin, ei toimi.

"Se, että lopetettaisiin suomalaisen ruuan syönti, ei ainakaan kannustaisi parempaan ja vastuullisempaan tuotantoon", Åberg muistuttaa.

Maatalousjohtaja huomauttaa, että Suomen maatalouden päästöjen vähentämiseksi on tehty paljon oikeita asioita. Esimerkiksi lannanlevityksen parantamiseksi ja väkilannoitteiden käytön vähentämiseksi on tehty toimenpiteitä.

Kivekäs otti kirjoituksessaan kantaa myös ympäristökorvauksen ehtoihin. Hänen mukaansa olisi paikallaan lisätä ehtoihin vaatimus siitä, että pellolle saa levittää lantaa vain niin paljon kuin kyseinen pelto pystyy sitomaan. Åberg toteaa, että nykyinen nitraattiasetus ja ympäristökorvausjärjestelmän lannoitussäädökset eivät mahdollista sitä, että lantaa levitettäisiin pellolle yllin kyllin.

"Lannan käyttö perustuu kasvien ravinnetarpeeseen. Ravinteet ovat sen verran arvokkaita, että kenenkään ei kannata sitä tuupata sinne mielin määrin", hän muistuttaa.

Lue lisää:

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kehottaa välttämään kotimaisia eläintuotteita: "Osta vaikka ruotsalaista"

Lue lisää

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kehottaa välttämään kotimaisia eläintuotteita: "Osta vaikka ruotsalaista"

Itämerellä menee edelleen heikosti – hapettomuus suurempaa kuin koskaan

HS: Merimetsojen ulosteet rehevöittävät lähivesiä

Helsingin Sanomien leväkone laskee jokaiselle ympäristötaakan: Näin monta ämpärillistä tuotat valinnoillasi