Politiikka

KL: Espoon kaupunginjohtaja arvostelee rajusti nykyistä valtionosuusjärjestelmää – ”Espoo on valtava rahantekokone muulle Suomelle"

Vauhdilla velkaantunut kunta vaatii EU:n elvytyspaketin rahoja kaupunkiseutujen kestävään kasvuun.
Jaana Kankaanpää
Espoo elää verotuloillaan ja on investoinut muun muassa metroon ja asuntoihin etupainotteisesti, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo.

"Espoo on valtava rahantekokone muulle Suomelle", väittää Kauppalehden haastattelema Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Mäkelän mukaan nykyinen valtionosuusjärjestelmä on valjastettu taantuvien kuntien palveluiden turvaamiseen ja kohtelee kaltoin Espoota.

Kaupungistuvassa maailmassa järjestelmän pitäisi kehittää kasvuseutuja ja -kaupunkeja, Mäkelä sanoo ja toivoo EU:n elvytyspaketin rahojen ohjaamista kaupunkiseutujen kestävän kasvun rahoittamiseen.

Espoolla on edessään kulukuuri, sillä se on käyttänyt rahaa palveluihinsa ja investoinut itse ja valtion kanssa tehtyjen sopimusten mukaan. Silti kaupunki maksaa valtionosuusjärjestelmän tasauksen mukaan 200 miljoonaa euroa vuodessa, Mäkelä huomauttaa.

Espoo pitää tilannetta kestämättömänä, sillä se maksaa valtiolle rutkasi ansioverotuloja.

Erityisen kauhuissaan kaupunginjohtaja katsoo sote-uudistusta, jonka myötä kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan noin 13,00 prosenttiyksiköllä.

”Meiltä leikataan merkittävästi tuloja, mutta kaikki velat, jotka ovat kasvussa syntyneet, jätetään vastuullemme. Tätä ei saa millään laskukaavalla kestäväksi”, Mäkelä arvioi lehdessä.

Espoolla on asukaskohtaista velkaa yli 13 000 euroa, konsernivelkaa 4,3 miljardia euroa ja konsernitulos 53 miljoonaa euroa pakkasella.

Investoineja on vaatinut muun muassa asukasmäärä kasvu alle kymmenessä vuodessa yli 40 000 ihmisellä 290 000:een.

Lue lisää

Espoo panostaa terveysluontoon – syynä kaupunkiympäristössä koetut terveyshaitat

Suvi Mähönen muutti Espoosta koirien ja hevosten keskelle pikkukylään Lappiin

Sote vie vallan kunnilta maakuntiin

Länsiväylä: Timo Soini erotettiin Espoon sinisistä