Politiikka

Vasemmistoliiton kansanedustaja on huolissaan syrjäseutujen poliisien riittävyydestä – näkee ristiriidan hallitusohjelman ja palveluiden keskittämisen välillä

Matti Semin mukaan ympäri Suomea on tullut viestejä poliisipalveluiden keskittämisestä ja lakkauttamisesta.
Miska Puumala
Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen syrjäseutujen poliisien riittävyydestä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen syrjäseutujen poliisien riittävyydestä. Semi kysyi mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta poliisin läsnäolo ja vasteajat paikalle saapumiseen saataisiin mahdollisimman lyhyeksi.

Varkautelainen kansanedustaja lähetti asiasta tiedotteen perjantaina.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa luvataan lisätä viranomaisten läsnäoloa ja näkyvyyttä etenkin alueilla, joissa on heikoin palvelutaso, sekä määritellä poliisille enimmäisvasteajat koko Suomeen.

Semin mukaan ympäri Suomea on tullut tästä huolimatta viestejä poliisipalveluiden keskittämisestä ja lakkauttamisesta.

"Myös harvaan asutuilla alueilla ihmisille voi tulla hätä. Jopa tunnin mittaiset odotusajat poliisin saapumiselle ovat kohtuuttomia. On meidän vastuullamme varmistaa riittävin resurssein, että poliisin palvelut löytyvät suomalaisille inhimillisen läheltä", Semi sanoo.

Matti Semi nostaa huolestuttaviksi esimerkeiksi muun muassa Suonenjoen tilanteen. Keskittämispäätöksen myötä Suonenjoelle jäisi nykyisten yhdeksän poliisin sijaan vain kaksi rikostutkinnan vakanssia. 

Vuoden 2021 valtion talousarviossa poliisitoimeen kohdistetaan noin 848 miljoonaa euroa nettomäärärahaa. Merkittäviä lisäyksiä kohdennetaan nimenomaan harva-alueiden valvonta- ja hälytyspalveluiden huomioimiseen.

"Onkin ristiriitaista, että näiden taloudellisten panostuksien valossa poliisien palveluja ollaankin keskittämässä ja harventamassa. Poliisien asemapaikat tulisi säilyttää syrjäseutujen isoimmissa taajamissa", Semi sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustajan laatiman kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat myös muut Savo-Karjalan vaalipiirin edustajat.

Lue lisää

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Poliisin kaasusumutteen käytöstä Elokapina-mielenosoituksessa aloitetaan esitutkinta

Poliisihallitus: Poliisin toimintaa Elokapina-mielenosoituksessa tulee arvioida kokonaisuutena

Hankintaputki puuroutui: Useita kymmeniä poliisiautoja jäi toimittamatta ajallaan