Politiikka

MT:n kysely: Marin on kansan suosikki – Istuvan pääministerin jatkokautta toivoo liki kolmannes, Halla-ahon ja Orpon suosio kymmenen prosentin luokkaa

Kyselytutkimukseen vastanneet näkevät Marinin, Halla-ahon ja Orpon mahdollisina seuraavina pääministereinä.
Kuvat: Maija Partanen, Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia, Sanne Katainen / Kuvitus: Juho Leskinen
Sanna Marin, Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo ovat suosituimmat vaihtoehdot seuraavaksi pääministeriksi.

Lähes kolmasosa kansasta haluaa Sanna Marinista (sd.) seuraavan pääministerin. Tulos selviää MT:n TNS Kantar Agrilla teettämästä kyselytutkimuksesta. Vastaajilta kysyttiin, kuka nykyisistä puolueen puheenjohtajista olisi paras valinta seuraavaksi pääministeriksi. Marinin jatkokautta toivoo 31 prosenttia haastatelluista.

Toiseksi suosituin vaihtoehto on Jussi Halla-aho (ps.), jonka pääministeriyttä toivoo 12 prosenttia vastaajista. Halla-ahon kannoilla seuraa Petteri Orpo (kok.) 11 prosentin kannatuksella.

Lopuilla puheenjohtajilla ei sen sijaan ole kannatusta maan johtoon. Kakkien muiden puoluejohtajien pääministeriydelle on alle 5 prosentin tuki. Kärkikolmikon jälkeen suosituin vastaus on, että kukaan nykyisistä puheenjohtajista ei sovi seuraavaksi pääministeriksi. Näin ajattelee 10 prosenttia vastaajista.

Marin saa laajaa kannatusta myös muiden hallituspuolueiden äänestäjiltä. Ainoastaan keskustan äänestäjät pitävät omaa puheenjohtajaansa parempana pääministerivaihtoehtona kuin Marinia. Annika Saarikon pääministeriyttä toivoo 35 prosenttia puolueen kannattajista. Marinia tukee 18 prosenttia keskustalaisista.

Vihreiden kannattajista 52 ja vasemmistoliiton kannattajista 53 prosenttia pitää Marinia parhaana vaihtoehtona pääministeriksi. Maria Ohisalon (vihr.) pääministeriyttä tukee 19 ja Li Andersonin (vas.) 25 prosenttia oman puolueen äänestäjistä.

Oppositiopuolueiden äänestäjät sen sijaan suosivat useammin oman puolueensa puheenjohtajaa pääministeriksi. Perussuomalaisia äänestävistä 69 prosenttia toivoo näkevänsä Jussi Halla-ahon seuraavana pääministerinä. Kokoomuksen äänestäjistä 53 prosenttia pitää Petteri Orpoa parhaana pääministerivaihtoehtona. Marinin jatkokautta toivoo 6 prosenttia kokoomuksen äänestäjistä ja 8 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä.

Marinin suosio on vankkaa kaikentyyppisissä kunnissa. Hän saa erityisen paljon kannatusta pääkaupunkiseudulla asuvilta vastaajilta. Heistä 39 prosenttia pitää Marinia parhaana pääministerivaihtoehtona. Kaupunkimaisissa kunnissa luku on 30, taajaan asutuissa 25 ja maaseutumaisissa kunnissa 26 prosenttia.

Petteri Orpo saa kaikentyyppisissä kunnissa tasaista 11–12 prosentin kannatusta. Sen sijaan Jussi Halla-ahon kannatus vaihtelee enemmän kuntatyypin mukaan.

Pääkaupunkiseudulla ja taajaan asutuissa kunnissa 9 prosenttia vastaajista toivoo perussuomalaisten puheenjohtajasta seuraavaa pääministeriä. Kaupunkimaisissa kunnissa Halla-ahon kannatus on 13 prosenttia ja maaseutumaisissa kunnissa 18 prosenttia.

Halla-aho on Marinin jälkeen selvästi suosituin ehdokas maaseutumaisissa kunnissa. Keskustan Saarikko saa maaseudulla asuvilta vastaajilta 8 prosentin tuen pääministerihaaveilleen.

Gallupiin haastateltiin 1020 täysi-ikäistä suomalaista lokakuun 9. ja 14. päivän välillä. Kaikissa vastauksissa virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tiedot ovat suuntaa-antavia.

Lue lisää

Yle: Pääministeri Marin turhautui pääkaupunkiseutuun ja hallituskumppaneihin koronakriisin hoidossa

Pääministeri: "Nyt on syytä tehdä ryhtiliike" – koronatartuntojen määrä on hurjassa kasvussa, jokaisen suomalaisen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja

Hallitus käy läpi pahentunutta koronatilannetta neuvottelussaan iltapäivällä – myös valmiuslakia pohditaan

"Ei kukaan sano, että Ruotsissa tai Saksassa poljetaan työntekijöiden oikeuksia" - kokoomuksen Petteri Orpo vakuuttaa, ettei paikallinen sopiminen ole työntekijälle haitaksi