Kansanedustaja Jussi Saramo toimii opetusministerinä Li Anderssonin äitiysloman ajan. Pätkäpesti kestää kesään saakka. 41-vuotias vantaalainen on vasemmistoliiton ensimmäisen kauden kansanedustaja ja puolueen pitkäaikainen taustavaikuttaja.
Uusi opetusministeri pitää mahdollisena, että peruskouluissa joudutaan siirtymään valtakunnallisesti etäopetukseen ärhäkästi leviävän virusmuunnoksen vuoksi.
Tutkijoiden tekemän uuden mallinnuksen mukaan koronaviruksen brittivariantti on 56 prosenttia tartuttavampi kuin muut viruslinjat. Tämä voi ministerin mielestä tarkoittaa sitä, että virus leviäisi myös suomalaisissa kouluissa.
"Totta kai varaudumme ministeriössä siihen, että kouluissa pitää siirtyä etäopiskeluun. Jos niin huonosti käy, hallituksen täytyy olla valmis tekemään myös lyhytaikaisia tukijärjestelyjä, Saramo sanoo.
Etäopetus aiheuttaisi hänen mukaansa valtavia ongelmia perheille ja lapsille. Sen vuoksi Jussi Saramo aloittaisi rajoitukset ensiksi paikoista, missä tartunnat eniten leviävät eli maan rajoilta ja baareista.
Tähän mennessä tartuntaketjut on Suomessa jäljitetty pääosin koulujen ulkopuolelle, ministeri huomauttaa.
"Toivon, että lapset ja nuoret laitetaan etäopetukseen vasta, kun asiantuntijat ovat sitä mieltä, että toimenpiteellä on tuntuvasti merkitystä taudin leviämisen kannalta."
Jussi Saramon mukaan vasemmistoliitto on valmis kaksoiskuntalaisuuden mahdollisuuden selvittämiseen. Selvitystyön pitää olla koko valtioneuvoston yhteinen projekti, hän korostaa.
Laajassa selvitystyössä on otettava huomioon monia asioita, kuten verotulojen jakaminen ja koulunkäynnin järjestely. Aihe on hänestä hyvin ajankohtainen koronaviruspandemian vuoksi.
Saramon mielestä kaksoiskuntalaisuuden selvittäminen voitaisiin aloittaa jo tällä hallituskaudella. Jos itse uudistukseen päädyttäisiin, siitä olisi sovittava hallitusohjelmassa.
"Vasemmistoliitolla ei ole reformiin yksiselitteistä kantaa puolesta tai vastaan. Minusta monipaikkaisuutta voidaan selvittää ennen kuin mikään puolue lyö mielipiteensä lukkoon", Saramo sanoo.
Lapsen etu on vasemmistoliitolle ykkösasia, kun puhutaan siitä, voisiko myös koulu vaihtua perheen kahden asuinpaikan välillä.
Saramon mukaan kouluissa on erilaisia opetussuunnitelmia ja oppimateriaaleja ympäri maata, puhumattakaan siitä, mitä luokkayhteisön vaihtuminen tarkoittaisi lapselle.
"Tämä on monimutkainen kysymys. Koulun vaihtaminen ei ole tarkoituksenmukaista ainakaan lyhyeksi ajaksi. Jos puhutaan vaikkapa koko lukuvuodesta, voi nykyinenkin lainsäädäntö mahdollistaa koulun vaihtamisen."