Politiikka

"Myös väestöä menettävä kunta voi olla elinvoimainen", linjasi Hama-verkoston puheenjohtaja Tytti Määttä

Kunnan elinvoimaan vaikuttaa moni muukin tekijä kuin väkiluvun kehitys, muistuttavat Harvaan asutun maaseudun verkoston kuntavaaliteemat.
Saara Lavi
Harvaan asuttua maaseutua on muun muassa saaristoalueilla.

Kunnan elinvoimaisuus ei riipu siitä, mikä kunnan väestömäärä on, totesi Harvaan asutun maaseudun verkoston (Hama) puheenjohtaja Tytti Määttä verkoston kuntavaaliteemojen julkistamistilaisuudessa torstaina. Tilaisuus järjestettiin www.suomen.tv:n kautta verkossa.

"On muistettava, että myös väestöä menettävä kunta voi olla innostava ja elinvoimainen", Määttä totesi.

Yksi tärkeimpiä elinvoimatekijöitä ovat toimivat tietoliikenneyhteydet. Kehittämisasiantuntija Veli-Matti Kappinen, Kainuun Nuotta ry:stä kuvaili valokuitua keskittämisen vastavoimaksi.

"Vetovoimatekijöitä maaseudulla on muitakin, mutta valokuitu on tekijä, joka mahdollistaa monelle työnteon maaseudulta käsin."

Määttä totesi, että monipaikkaisuuden tunne on syvällä suomalaisessa identiteetissä. Etätyön yleistyminen mahdollistaa viipymien pidentämisen vapaa-ajan asunnoilla, joilla suomalaiset viettävät viimeisimpien tilastojen mukaan keskimäärin 80 vuorokautta vuodessa.

"Myös vuokramökkeihin olisi hyvä varustella etätyöpisteitä. Sähköpöytiä ja muita varusteita saa nyt edullisesti ruuhka-Suomesta, kun toimitiloja siellä puretaan", johtava asiantuntija Reijo Martikainen Ruokavirastosta totesi.

Hän tiivisti maaseudun elinvoiman edellytyksiä muun muassa linjaamalla, että "maaseudun osalta sähköautot ja 5 G voitaisiin unohtaa, ja puhua niiden sijaan biokaasusta ja valokuidusta".

Määtän mukaan harvaan asuttujen alueiden ongelmat ovat hyvin samanlaisia eri puolilla maata, ja osaksi ne ovat yhteneviä myös joidenkin kaupunginosien kanssa. Esimerkiksi lapsien määrä vähenee kaikkialla, mikä vaikuttaa koulujen ja jatko-opintojen tulevaisuuteen.

Määttä päätti tilaisuuden muistuttamalla vielä, ettei maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu hyödytä ketään. "Rakentavilla ja kohteliailla ehdotuksilla päästään eteenpäin."

Lue lisää

Millaista on asua harvaan asutulla maaseudulla? Pelaa Hama-peliä ja löydä maalla asuva esikuvasi!

"Maaseutu tarvitsee puolestapuhujia, ei perusteetonta ruikutusta"

Pimeän hiipparit liikkuvat taas – poliisi on kaukana

Poliisi parantaa palveluaan – apua myös maaseudulle