Politiikka

Britannian uusi maatalouspolitiikka vihertyy kertaheitolla – ”Suoriin tukiin ohjataan miljardi puntaa vähemmän neljän vuoden aikana"

Maatalouspolitiikka saa Britanniassa uuden muodon. EU:n säännöt eivät enää koske sitä.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Englannin maataloustukijärjestelmä menee remonttiin.

Koska EU:n yhteisen maatalouspolitiikan vaatimukset eivät enää koske Britanniaa, maan politiikka on murroksessa. Neljällä eri alueella, Skotlannilla, Walesilla, Englannilla ja Pohjois-Irlannilla, on suunnitteilla omat muutoksensa maatalouspolitiikan järjestämiseen.

Britannian tuottajajärjestön NFU:n johtaja Robin Manning valaisee Englannille tiedossa olevia yksityiskohtia. Hänen mielestään Britannian suunnitelmat ovat kunnianhimoisempia kuin EU:n maatalouspolitiikan uudistukset.

”Suoriin tukiin ohjataan miljardi puntaa vähemmän neljän vuoden aikana. Rahoitus menee sen sijaan ympäristöön, tuottavuuden parantamiseen ja eläinten hyvinvointiin.”

Viranomaisten mukaan uuden politiikan tarkoituksena on tuottaa terveellistä ruokaa koko maassa ympäristö ja eläimet huomioiden.

"Viljelijät, jotka saavat vuosittain enintään 30 000 puntaa suoria tukia, saavat neljän vuoden aikana enää puolet tästä. Yli 150 000 punnan tuensaajien suorat tuet leikkaantuvat 70 prosentilla."

Muutos on merkittävä: ympäristöohjelmiin käytetyn budjetin osuus kasvaa neljässä vuodessa 18 prosentista 57 prosenttiin ja suorien tukien osuus pienenee 75 prosentista 34 prosenttiin.

”Ymmärrämme, että muutoksia täytyy tehdä, mutta samaan aikaan meillä on huolemme, kuinka käytännöstä saadaan toimiva. Maatalouden kokonaisbudjetti pysyy seuraavat neljä vuotta ennallaan, mutta tulevaisuuden budjetti jää nähtäväksi. Koronaviruskriisi voi syödä maatalousbudjetin tasoa", Manning sanoo.

Ympäristöohjelmat koostuvat kolmesta eri pilarista. Ne ovat nimeltään "kestävän maatalouden kannustin", "luonnon elpyminen" ja "maiseman palauttaminen", joista viljelijät voivat valita itselleen sopivimman. Lisäksi suorista tuista ylijäävää rahaa ohjataan investointeihin, jonka tarkoituksena on parantaa maatalouden tuottavuutta.

Suunnitelmien mukaan viljelijät saavat jatkossa rahoitusta muun muassa hiilen talteenotosta maaperään, tulvien hallinnasta, soiden kunnostamisesta, puiden istuttamisesta, antibioottien vähentämisestä ja eläinten hyvinvoinnin parantamisesta.

Manningin mukaan kotieläinsektori voi kohdata ongelmia.

”Malli voi olla jopa liiankin kunnianhimoinen. Toivon, että ruuantuotanto nähdään edelleen maatalouspolitiikan keskiössä. Veronmaksajien täytyy saada varmistus siitä, että rahoilla tuetaan kestävää maataloutta ja että maassamme voi edelleen tuottaa ruokaa kannattavasti."

Lue myös:

Uusi brexit-byrokratia haitannut brittituotteiden tuontia EU:hun – "Paperityöt ovat vaatineet paljon opiskeltavaa"

Lue lisää

Uusi brexit-byrokratia haitannut brittituotteiden tuontia EU:hun – "Paperityöt ovat vaatineet paljon opiskeltavaa"

”Kova brexit olisi huonoin vaihtoehto” - Sopu EU-erosta lipuu kauemmas

Ilmasto ei viilene ilman tuottajia

Murheellinen alkuvuosi Britannian maatiloilla: Kymmenen tapaturmaista kuolemaa helmikuun aikana