Politiikka

Koulut palaavat lähiopetukseen, lasten harrastukset alkavat aueta ja isoja tapahtumia voidaan pitää loppukesästä – Marin: "Kotimaan matkailu on turvallisin vaihtoehto"

Hallitus kertoi koronarajoitusten purkamisesta ja aikoo päättää vielä tänään tapahtuma- ja kulttuurialan lisätuista.
Ote videolta
Hallitus kertoi aamulla, kuinka koronarajoituksista luovutaan.

Hallitus on päättänyt suunnitelmasta, jolla Suomi avautuu pikkuhiljaa ja purkaa koronarajoituksia. Asiasta pidettiin keskiviikkoaamuna tiedotustilaisuus, johon osallistuvat pääministeri Sanna Marin (sd.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sekä opetusministeri Jussi Saramo (vas.).

Marin kertoi, että hallitus kävi keskustelun tiistaina ja sai sitä varten laajasti lausuntoja, muun muassa 2 141 kansalaiselta. Suurimmat huolet kohdistuivat lapsiin ja nuoriin, palvelualaan ja tapahtumiin.

Vaikka tilanne on parantunut, tauti ei ole ohi, Marin muistutti. Rajoitusten purkaminen riippuu tautitilanteesta, ja tilannetta tarkastellaan kahden viikon välein.

Poikkeusoloista luopumisesta saatetaan päättää ensi viikolla.

Euroopan yhteinen vihreä koronatodistus ei koronapassi voitaisiin ottaa kesäkuun lopulla käyttöön EU:ssa ja Suomessa jo aiemmin. Sille ei kuitenkaan nähdä vielä laajaa tarvetta.

"Tautilanne huononee nyt Euroopassa eikä siksi juuri nyt kannata tehdä matkoja, Marin sanoi.

"Kotimaan matkailu on ehdottomasti turvallisempi vaihtoehto."

Peruskoulun yläaste, toinen aste ja korkeakoulut siirtyvät lähiopetukseen välittömästi, jos epidemiatilanne sen sallii. Paikallisesti voidaan päättää paluusta taas etäopetukseen.

Saramo kehotti tarkkoihin turvatoimiin kouluissa ja toivoi, että kun aikuisten rajoituksia avataan, se ei johtaisi taas lasten lähiopetuksen rajoittamiseen.

Harrastusrajoituksia puretaan järjestyksessä: lapset ensin, ulkona ensin ja riskittömät lajit ensin, Saarikko listasi.

Kuudella perustason alueella voitaisiin järjestää mahdollisimman pian enintään 50 hengen tilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa.

"Ulkona voi olla enemmänkin, jos turvatoimia voidaan noudattaa ja sumppuja välttää."

Yli 50 hengen ulkotilaisuuksia voitaisiin pitää perus- ja kiihtymistason alueella toukokuun aikana.

"Edellyttäen, että tautitilanne pysyy nykyisenlaisena."

Tartuntalain vaatimasta kahden metrin turvavälistä luovutaan ulkona kesäkuussa, mutta se säilyy sisätiloissa alueilla, joissa ilmaantuvuus on yli 25.

Kesäkuussa voitaisiin avata nuorten urheilukilpailuja ja kesäleiritoimintaa ja heinäkuussa sisätilojen kilpailuja. Aikuisten harrastukset pysynevät ulkona kesä–heinäkuun ja siirtyvät sisälle aikaisintaan elokuussa, Henriksson täydensi.

Saarikon mukaan loppukesästä voivat myös isommat tapahtumat, kuten festivaalit olla mahdollisia nykyisen tautitiedon valossa ja viime kesän kausivaihtelun perusteella.

"Tapahtuma-ala aukeaa vaiheittain ja terveysturvallisesti ja alan ahdinkoon vastataan", hän lupasi.

Marin lisäsi, että tapahtuma- ja kulttuurialan lisätuista päätetään vielä tänään kehysriihen yhteydessä.

Lasten ja nuorten tilanne huoletti kaikkia ministereitä. Ohisalon mukaan kotitaustan merkitys on korostunut koronan aikana ja osalla menee aiempaa huonommin. Hyvinvoinnin vajeilla on vaikutusta yksilöiden lisäksi koko yhteiskunnan turvallisuuteen, Ohisalo sanoi ja toivoi, että kaikki pysyvät mukana, kun koronasta toivutaan.

"Vuosi on lapsen elämässä tavattoman pitkä aika", sanoi opetusministeri Saramo ja kertoi, että tutkimuksissa näkyy yläaste- ja toisen asteen opiskelijoiden kärsiminen etäopetuksesta.

Liikkumista valtiorajojen yli aiotaan avata toukokuusta lähtien. Kesäkuussa avataan työliikennettä, mutta sisärajavalvonta voidaan lopettaa vasta, kun rokotekattavuus riittää ja Euroopan tilanne on parempi.

"Kuljemme kohti valoa, mutta tämä ei ole totuus vaan tiekartta", oikeusministeri Henriksson sanoi hallituksen koronarajoitusten purkamisesta. Hän toivoi kuitenkin, että juhannusta voitaisiin viettää perheiden kesken.

Lue lisää

Työmatkaliikenne Virosta avautuu – hallitus päättää torstaina rajoitusten keventämisestä Suomen maa- ja merirajoilla

Selvitys: Valtaosa työikäisistä ei tehnyt keväällä lainkaan etätöitä

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta

THL: Suomessa on todettu 29 uutta koronatartuntaa – ensimmäinen koronarokote yli puolella suomalaisista