Politiikka

MT-kysely: Joka neljäs suomalainen uskoo Venäjän ja Ukrainan kriisin kehittyvän täysimittaiseksi sodaksi – puolet ajattelee tilanteen heikentävän Suomen turvallisuutta

Huoli Suomen turvallisuudesta on suurempaa maaseutukunnissa.
Jukka Pasonen

Joka neljäs suomalainen uskoo, että Itä-Ukrainan tilanteen kiristyminen johtaa täysimittaiseen sotaan Ukrainan ja Venäjän välillä.

Vajaa puolet ei kuitenkaan näe tilanteen kärjistyvän laajamittaiseksi sodaksi. Joka kolmas ei osaa arvioida tilanteen kehittymistä.

Maaseutukunnissa asuvat ja keski-ikäiset miehet arvioivat sodan todennäköisemmäksi kuin muut vastaajat. Perussuomalaisten ja keskustan äänestäjistä joka kolmas uskoo laajamittaisen sodan syttymiseen. Muiden puolueiden kannattajista näin ajattelee runsas viidennes.

Puolet suomalaisista ajattelee, että Itä-Ukrainan kriisi heikentää Suomen turvallisuustilannetta. Joka kolmas taas ei pidä Ukrainan tapahtumia uhkana Suomen turvallisuudelle.

Miehet ovat selvästi naisia enemmän huolissaan Ukrainan tilanteen vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen. Ikäryhmien välillä erot ovat pieniä, mutta yli 64-vuotiaat ovat hieman muita useammin sitä mieltä, että tilanne heikentää Suomen turvallisuustilannetta.

Maaseutukunnissa asuvat vastaajat ovat hieman muualla asuvia enemmän huolissaan Ukrainan kriisin seurauksista Suomen turvallisuudelle.

Lähes seitsemän vuotta kestänyt sota Itä-Ukrainassa on viime viikkoina osoittanut kiihtymisen merkkejä. Sotaa Itä-Ukrainassa käyvät Venäjän tukemat kapinalliset ja Ukrainan armeija. Venäjä on myös keskittänyt sotilaitaan Ukrainan rajojen lähelle sekä valtaamalleen Krimille.

Asiantuntijat ovat erimielisiä Venäjän tavoitteista kriisissä. Täysimittaista sotaa Venäjän ja Ukrainan välillä ei kuitenkaan ole pidetty todennäköisenä. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei keskiviikkona pitämässään puheessa käsitellyt lainkaan Ukrainan tilannetta. Hän kuitenkin varoitti länsivaltoja puuttumasta Venäjän asioihin. Torstaina Venäjä sanoi vetävänsä joukkojaan pois Ukrainan lähialueilta.

MT:n tällä ja viime viikolla teettämän kyselyn mukaan eniten Suomen turvallisuustilanteen heikentymiseen uskovat RKP:n ja kokoomuksen kannattajat. Lähes samoin ajattelevat vihreitä, keskustaa jaa kristillisdemokraatteja äänestävät.

Perussuomalaisten äänestäjät kysymys jakaa tiukasti kahteen leiriin. Vajaa puolet heistä uskoo Itä-Ukrainan tilanteen kärjistymisen heikentävän Suomen turvallisuustilannetta. Toinen puoli ei usko Suomen turvallisuuden heikentymiseen. Vasemmistopuolueiden äänestäjät ovat selvästi vähemmän huolissaan Itä-Ukrainan tilanteen vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen.

Venäjä ilmoitti torstaina aikovansa vetää joukkonsa pois rajalta perjantaista alkaen.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Agri. Siihen vastasi 1 054 suomalaista 16.-21.4. välisenä aikana. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tulokset ovat suuntaa antavia.

Lue lisää aiheesta:

Uhkaavatko Venäjän sotilaalliset toimet Pyhäjoen ydinvoimalan valmistumista? Fennovoima: "Seuraamme tilannetta Itä-Ukrainassa koko ajan"

Niinistö esitti Putinille vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä Venäjän ja Ukrainan rajalla

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova MT:lle: "Ukraina haluaa konfliktille ratkaisun diplomatian keinoin"

Artikkelia muokattu 23.4. 8.48. Lisätty tieto Venäjän ilmoituksesta joukkojen vetäytymisestä.

Lue lisää

Oppositiopuolueet löysivät paljon parannettavaa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta

Sotilasasiantuntija: Venäjä viestitti sotaharjoituksellaan kykyään kukistaa Ukrainan asevoimat

Venäjä aloitti joukkojensa vetämisen Ukrainan rajalta

Venäjä sanoo lopettavansa sotaharjoitukset Ukrainan rajan läheisyydessä