Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kehysriihisovusta: Hyvä, että hallitus ei lisää enää jännitteitä työmarkkinoille

"Kuntavaalit ovat edessä eikä takanapäin. Se vaikutti siihen, että neuvotteluista tuli näinkin pitkät ja hankalat", Jarkko Eloranta sanoo.
Sanne Katainen
Jarkko Eloranta arvioi, että puoliväliriihen lopullisessa paketissa on varmasti hankalia asioita jokaiselle puolueelle ja myös jokaiselle etujärjestölle.

Työntekijäkeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on tyytyväinen, että hallitus sai vihdoin keskiviikkona aikaan sovun kehysriihineuvotteluissa.

Elorannan mukaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaatuminen olisi ollut "päätösperäisesti" todella kova työllisyyspäätös.

"Se olisi vaikuttanut työllisyyskehitykseen kielteisesti lyhyellä aikavälillä. Myös EU:n elpymispaketin vaikutukset Euroopalle ja Suomelle ovat todella järisyttävät."

Jarkko Eloranta arvioi, että puoliväliriihen lopullisessa paketissa on varmasti hankalia asioita jokaiselle puolueelle ja myös jokaiselle etujärjestölle.

Mistä viikon kestäneessä hallituskriisissä oli kysymys? Hakaniemestä käsin se näytti keskustelulta siitä, millä tavalla talous- ja työllisyyspolitiikkaa tulevaisuudessa tehdään.

"Kuntavaalit ovat edessä eikä takanapäin. Se vaikutti siihen, että neuvotteluista tuli näinkin pitkät ja hankalat", Eloranta arvioi.

Yksi suurimmista työnantajajärjestöistä, Teknologiateollisuus ry päätti keväällä irtautua osittain työehtosopimustoiminnasta. Kehysriihessä paikalliseen sopimiseen ei lehtitietojen perusteella tehty merkittäviä uusia linjauksia. Eloranta pitää tätä viisaana ratkaisuna epävarmassa työmarkkinatilanteessa.

"Nyt näyttää siltä, että hallitus ei ainakaan omilla toimillaan kovin paljon lisää enää jännitteitä työmarkkinoille. Se on hyvä viesti."

Keskusta vaati puoliväliriihessä muutoksia työttömyysturvaan, esimerkiksi ansiosidonnaisen porrastamista. Elorannasta on surullista, että keskustelu työllisyydestä ja julkisen talouden tervehdyttämisestä typistyy siihen, leikataanko heikossa asemassa olevien ihmisten työttömyysturvaa.

"Talouden iso kuva muodostuu ihan muusta kuin työttömyysturvasta. Katse pitäisi kohdistaa siihen, että meillä on osaavaa työvoimaa, hyvä toimintaympäristö yrityksille ja riittävästi tuotekehitys ja innovointipanostuksia."

Eloranta pitää kohtuuttomina ehdotuksia työttömyysturvan lisäleikkauksista, kun monet suomalaiset ovat menettäneet työnsä koronaviruspandemian vuoksi.

SAK:n puheenjohtaja uskoo vastuullisten päättäjien ymmärtävän eduskunnassa, että Suomella ei ole varaa torpata EU:n elpymispakettia talouden, politiikan eikä turvallisuuden näkökulmasta.

Eurooppa pärjää hänen mukaansa vain yhtenäisyydellä suurvaltakamppailun ja globaalin pandemian oloissa.

Millaisia toiveita SAK:n puheenjohtaja asettaa puoliväliriihestä selvinneen Sanna Marinin hallitukselle? Elorannan mukaan hallitusohjelmassa on paljon hyviä työelämän lainsäädännön kehittämisasioita.

Palkka-avoimuus, alustatalouden työntekijöiden aseman selkiyttäminen, uusi yt-laki ja alipalkkauksen kriminalisointi, hän luettelee.

"Määrätietoiset toimet koulutukseen pitää myös toteuttaa, koskevat ne sitten toista astetta tai elinikäistä oppimista. Tulevaisuudessa on pula osaavasta työvoimasta ja osaamista ei synny millään muulla kuin koulutuksella."

Lue lisää

Luvassa kuuma riihi

Sture Fjäder jatkaa Akavan johdossa äänin 578–292 – SAK:n johdossa jatkaa Jarkko Eloranta

EK: SAK:n syytösten juurisyynä on ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta syntynyt kuuma keskustelu

SAK:n Jarkko Eloranta: "Työttömyyskassajärjestelmä on hyvässä tikissä"