Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

"Varmojen äänien kokoomus voittaa vaalit ja perussuomalaisten tulos jää odotettua heikommaksi", veikkaa Taloustutkimuksen Juho Rahkonen ja povaa äänestysprosentiksi 58

Juho Rahkosen mukaan kokoomuksen äänestäjät ovat varmoja ja uskollisia. Myös keskustalla on uskollisia äänestäjiä, mutta joukossa on myös "rankaisijoita", jotka helpommin jättävät äänestämättä.
Sanne Katainen
"Tutkimustyö on parhaimmillaan Sherlock Holmes -tyyppinen salapoliisiarvoitus", kuvailee Juho Rahkonen. Vaaliveikkauksella hän luo jännitystä sunnuntain tuloslaskentaan.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen repäisi ja teki oman veikkauksensa kuntavaalien tuloksesta. Hän ennustaa, että kokoomus kerää suurimman äänisaaliin (19,1 prosenttia) ja perussuomalaiset tulevat kakkoseksi (16,6 prosenttia). Sosiaalidemokraattien ääniosuudella (16,4) puolue jäisi kolmansiksi ja keskusta neljänneksi (15,2). Muiden puolueiden luvut ovat jutun lopussa.

Äänestysprosentin hän arvioi jäävän poikkeuksellisena koronavuonna 58 prosenttiin. Äänioikeutetuista kolmannes on äänestänyt ennakkoon.

"Näyttäisi, että reilusti yli puolet äänistä on annettu ennakkoon. Tilanne on ihan uusi. Äänestysprosentti tuskin kasvaa ihan älyttömästi."

Rahkosen ennuste perustuu paitsi viimeisimpien mielipidemittausten keskiarvoon, myös ennakkoäänestyksen vilkkauteen sekä tietoihin edellisistä kunnallisvaaleista.

Rahkosen mukaan kokoomuksen äänestäjät ovat varmoja ja uskollisia. Myös keskustalla on uskollisia äänestäjiä, mutta joukossa on myös "rankaisijoita", jotka helpommin jättävät äänestämättä.

Aiempien vaalien perusteella keskustan kannattajat tykkäävät äänestää ennakkoon, mikä saattaa osoittautua nyt hyödylliseksi. SDP:n kannattajissa on enemmän vaalipäivänä äänestäviä.

Perussuomalaiset puolestaan ovat aina kuntavaaleissa menestyneet huonommin kuin mitä gallupit ennustavat. Rahkosen mukaan ihmiset noudattavat usein tiettyjä kaavoja.

"Yleensä se, mitä ihminen lupaa tehdä on epävarmempi lupaus siitä mitä hän tekee kuin se, mitä hän on aiemmin tehnyt."

Rahkonen äänestää itse aina ennakkoon.

"Olen niin kärsimätön ihminen. Minulla on niin kova hinku päästä käyttämään äänioikeutta, että olen suurin piirtein jonottamassa heti ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aamuna. Miksi odottaa, kun on muutenkin odottanut jo niin pitkään", Rahkonen naurahtaa.

Hän arvelee, että ennakkoäänestämisen suosio on kasvanut monipaikkaistumisen takia. Ihmiset ovat nyt hujan hajan ympäri Suomea. Siten vaalipäivän saalis voi jäädä vaisuksi.

Sunnuntai-iltana Rahkosen kotona kaivetaan popcornit esiin ja sihautetaan olut auki. Vaaleja seurataan liki kaikista mahdollisista medioista ja some raikaa.

"Ahmin sitä", Rahkonen kuvailee vaali-illan tulosten laskentaa.

Vaaliveikkauksella hän pyrkii paitsi kokeilemaan, voisiko samoja ennustusoppeja soveltaa muuhunkin markkina- ja yhteiskunta-analyyseihin, myös lisäämään omaa jännitystään.

"Nämä arviot eivät millään tavalla heijastele omia toiveitani. Pyrin vain ennakoimaan sitä, miten käy. Ja kyllähän tällainen veikkaus tuo vielä lisää jännitystä, ihan niin kuin futisveikkauksetkin", Rahkonen huomauttaa. Hän on julkaissut vaaliennusteensa myös Facebook-sivullaan.

Rahkosen veikkaus koko maan ääniosuuksista

 • Kokoomus 19,1 %
 • Perussuomalaiset 16,6 %
 • Sdp 16,4 %
 • Keskusta 15,2 %
 • Vihreät 11,0 %
 • Vasemmistoliitto 8,8 %
 • Rkp 4,0 %
 • Kristillisdemokraatit 3,6 %
 • Liike Nyt 2,2 %
 • Muut 3,1 %
 • Äänestysprosentti: 58,4 %
Lue lisää

Vihreät menetti Jyväskylän ykköstilan SDP:lle ja kokoomuskin meni ohi – kaupungin ääniharavaksi nousi Bella Forsgren

Kansanedustaja iloitsee SDP:n ykköspuolueen paikasta Joensuussa, mutta suree alhaista äänestysprosenttia: "Tämä on tulevaisuuden uhkakuva"

Tampereella SDP kärkeen, Kuopiossa keskusta tarrasi kiinni ykkössijaan

Keskustan piirijohtaja pohtii: Onko mahdollista, että alhainen äänestysprosentti kertoisikin tyytyväisyydestä?