Politiikka

Maakuntien vaalitulos viitoittaa tulevaisuutta – MT seuraa vaali-iltaa hetki hetkeltä

Kuntiin on Seppo Kääriäisen mielestä löydyttävä vakaa tahto yhteistyöhön, kuka kuntavaalit sitten voittaakin.
Timo Filpus
Ylärivistä vasemmalta Hermanni Härkönen, Jaana Kankaanpää, Seppo Kääriäinen, Jouni Kemppainen, Jukka Koivula, Sari Penttinen ja Jarkko Sirkiä, sekä alarivissä vasemmalla Heikki Tuuri uutisoivat vaali-illasta MT:n verkossa. Stina Haaso ja Terhi Pape-Mustonen johtavat orkesteria.

Vaali-illan suurin jännitysmomentti on voimasuhteiden mahdollinen muutos Suomen maakunnissa ja maaseudulla, keskustan konkaripoliitikko, ministeri Seppo Kääriäinen arvioi.

”Erityisen kiinnostavaa on keskustan ja perussuomalaisten välinen kilpailu kunnissa. Tietysti jännitetään myös niin sanottuja pormestarin vaaleja Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Maakuntien voimasuhteet ovat kuitenkin koko Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeämpi kysymys.”

Kääriäinen pitää erittäin tärkeänä, että kunnissa on vakaa tahto yhteistyöhön, kuka kuntavaalit sitten voittaakin.

”Kunnissa tullaan olemaan todella tiukoilla, taloudellisesti ja muutenkin. Vaalit vaikuttavat myös maakuntien politiikkaan. Jos kunnanvaltuustoista tulee riitapesiä, siinä lähdetään tuhon tielle”, Kääriäinen varoittaa.

Torstaina julkaistu Ylen gallup ennustaa kuntavaalien tulokseksi kokoomukselle 19,6 prosenttia, perussuomalaisille 18 prosenttia ja SDP:lle 17 prosenttia äänistä. Seuraavana mittauksessa olivat keskusta 13 prosentilla ja vihreät 10,9 prosentilla.

Tämän viikon gallup-tulokset ovat varsin erilaiset kuin edellisten kuntavaalien tulos vuonna 2017. Kokoomus sai silloin 20,7 prosenttia äänistä, SDP 19,4, keskusta 17,5, vihreät 12,5 ja perussuomalaiset vain 8,8 prosenttia. PS:n tulos tippui vuoden 2012 vaaleista, jolloin puolue sai ääniä 12,3 prosenttia.

Keskusta oli Kuntaliiton mukaan suurin puolue 192 kunnassa eli 65 prosentissa kaikista kunnista. Yksinkertaisen enemmistön se sai 80 kunnassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi toukokuussa (MT 21.05.2021), että tulevien kuntavaalien tuloksella voi olla vaikutuksia myös hallituksen kokoonpanoon. Ensisijaisesti kesäkuun vaaleissa toki valitaan kuntapäättäjät seuraavaksi neljäksi vuodeksi, hän korostaa.

”Jos hallituspuolueet kärsivät merkittävän tappion, vähintä on se, että niiden pitää muuttaa politiikkansa suuntaa. Sitten jos joku hallituspuolue häviää oikein rutkasti, se voi pistää miettimään, kannattaako tässä olla mukana.”

Kääriäinen ei usko, että kuntavaalien tulos tulee välittömästi vaikuttamaan hallituksen työhön.

”Kuntavaalit ovat kuitenkin oma tapauksensa. Kuntavaalien jälkeen valittujen on järjestäydyttävä kunnissa ja maakunnissa kesän aikana. Syksyllä puolueet suuntaavat katseensa vuoden 2023 eduskuntavaaleihin, joihin on silloin vain puolitoista vuotta aikaa”, Kääriäinen ennakoi.

Vaali-iltana jännitys voi laueta nopeammin kuin muina vuosina, sillä ennakkoääniä on annettu koronan vuoksi paljon. Kääriäinen epäilee tuloksen olevan selvillä melko tarkalleen jo kymmeneen mennessä.

”Kunnat ansaitsevat hatun noston ja ison kiitoksen hyvin hoidetusta ennakkoäänestyksestä vaikeassa tilanteessa. Tässä jatketaan suomalaista, vahvaa traditiota, jossa kansanvalta toimii olosuhteista huolimatta. Samalla tavalla Suomessa äänestettiin kuntavaaleissa syksyllä 1918 sisällissodan jälkeen ja vuoden 1945 eduskuntavaaleissa, vaikka Lapin sota oli vielä käynnissä.”

MT seuraa jännittävää kuntavaali-iltaa verkkosivuillaan yöhön asti. Äänestyspaikat sulkeutuvat sunnuntaina kello 20. Pian sen jälkeen odotetaan ennakkoäänien tuloksia.

Valtakunnallisista ja paikallisista vaalituloksista raportoivat Keski-Suomen aluetoimittaja Jukka Koivula, Itä-Suomen aluetoimittaja Sari Penttinen ja uutistoimittaja Hermanni Härkönen. Vaali-illan tunnelmaa kuvaa valokuvaaja Jaana Kankaanpää.

Kello 21 MT:n verkkosivuilla alkaa suora lähetys, jossa päätoimittaja Jouni Kemppainen ja ministeri Seppo Kääriäinen keskustelevat vaalituloksesta ja sen vaikutuksesta. Verkkolähetyksestä vastaa kuvatoimittaja Jarkko Sirkiä.

Vaali-illan tuloksen ja sen vaikutusten analyysin kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Heikki Tuuri.

Vaali-illan juoksutuksesta vastaavat uutispäällikkö Stina Haaso ja verkkopäällikkö Terhi Pape-Mustonen. Omien uutisten lisäksi MT julkaisee aiheesta STT:n sähkeitä ja Ylen alueuutisia.

Lue lisää

Paine kasvaa PS:n puheenjohtajakisassa

HS-gallup: Kokoomus noussut suosituimmaksi puolueeksi, perussuomalaisten kannatus laskussa

Lehmä ja turve ilmasto-ongelmien syylliset television vaaliohjelmissa

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset