Politiikka

Kansanedustaja iloitsee SDP:n ykköspuolueen paikasta Joensuussa, mutta suree alhaista äänestysprosenttia: "Tämä on tulevaisuuden uhkakuva"

Kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen kisaavat ääniharavan tittelistä.
Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropponen varmisti itselleen valtuustopaikan tulevalle kaudelle, hän tai puoluetoveri Seppo Eskelinen on Joensuun ääniharava.

Sosiaalidemokraatit ovat pitämässä Joensuun suurimman puolueen aseman, kun äänistä on laskettu yli 90 prosenttia. "Harmillisesti olemme kuitenkin menettämässä yhden valtuustopaikan", kertoo Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Keskusta on saamassa valtuustoon yhden paikan lisää, perussuomalaiset kolme ja Liike Nyt sai läpi ensimmäisen valtuutettunsa Joensuussa. Vihreät ovat menettämässä kaksi paikkaa ja vasemmisto sekä kristilliset molemmat yhden paikan.

"Voimasuhteet ovat säilymässä hyvin samanlaisina kuin aiemmin. Vaikka kansanedustajana seuraan toki puolueen pärjäämistä koko maassa, jännittää oman kunnan tilanne kuntavaaleissa tietysti eniten. Tänään ratkeaa, keiden kanssa teemme töitä seuraavat neljä vuotta."

Puolueen sisällä käydään kova kisa Joensuun ääniharavasta. Mäkisalo-Ropposen ja kansanedustaja Seppo Eskelisen (sd.) äänipotit ovat lähes samansuuruiset.

Mäkisalo-Ropponen kertoo olevansa todella surullinen kehnon äänestysprosentin takia.

"Kohta ei voida enää puhua demokratiasta. Tähän asiaan pitää kiinnittää valtakunnallisesti huomiota ja vaikuttaa siihen. Nuorten heikkenevä kiinnostus yhteiskunnallisten asioiden hoitamista kohtaan on yksi tulevaisuuden uhkakuvista. On iso haaste osallistaa nuoria."

Hän pohtii, että äänestämään ei ehkä lähdetä, koska koetaan, että asiat ovat niin hyvin. "Asioita pidetään itsestäänselvyytenä. Ei ymmärretä mitä kaikkea yhteiskunnan rakentaminen on vaatinut. Se mitä on saatu aikaan, saatetaan myös menettää."

Lue lisää:

Joensuulaiset ovat huolissaan äänestystuloksesta – "Mitä jos perussuomalaiset saavat äänivyöryn?", kyseltiin vaaliteltoilla

Lue lisää

Paikallinen demokratia toimii

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Uutiskommentti: Tarvitaanko Suomeen kolme punavihreää puoluetta?