Politiikka

Poliitikot napit vastakkain Elokapinasta – moni suivaantui sisäministeri Ohisalon mielenosoitusta puolustavaan kommenttiin

Elokapinan telttaleiri tukkii yhä liikennettä Eduskuntatalon edustalla.
Kari Salonen
Mielenosoittajat leiriytyivät kauniissa kelissä Helsingin Mannerheimintielle jo torstaina puolenpäivän maissa.

Helsingissä Mannerheimintien eilisestä asti tukkinut Elokapina ajaa poliitikkoja vastakkain. Mielenosoittajien leirissä vietti yönsä toista sataa mielenosoittajaa ja poliisi on varautunut mielenosoituksen jatkumiseen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on asettunut puolustamaan mielenosoitusta.

"Rauhanomainen mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus. Jaan huolen ilmastokriisistä. Mielenosoittajat vastaavat itse käyttämistään keinoista. Poliisin tehtävä on turvata ihmisten perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltä, kaikkien turvallisuudesta huolehtien", totesi Ohisalo Twitterissä.

Ohisalon kommenttiin reagoi nopeasti entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd). Hänen mukaansa Ohisalon kommentti "Mielenosoittajat vastaavat käyttämistään keinoista" osoittaa järkyttävää välinpitämättömyyttä.

"Tällä lausumalla ministeri antaa avoimen valtakirjan anarkiaan", Räsänen sanoi twitterissä.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kritisoi Ohisalon näkemystä ja kysyi, eikö Ohisalo ole lainkaan huolissaan yleisestä yhteiskuntarauhasta ja yhteiskunnan toimivuudesta ja sujuvuudesta.

"Uskomatonta toimintaa. Lentokenttä varmasti seuraavaksi leirintäalueena. Hulluun suuntaan viette tätä maata nyt vasemmistohallitus johdolla", Heinonen kritisoi twitterissä.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sen sijaan on hämmästellyt poliisin viestiä, jossa poliisi kertoi eilen valmistautuvansa turvaamaan mielenosoittajien leiriytymisen Mannerheimintiellä, jotta he eivät jää liikenteen alle.

"Onko oikeasti niin, että poliisi ei poista kaupungin pääkatua tukkivia mielenosoittajia vaan "turvaa" näiden leiriytymisen keskelle tietä? Eikö poliisilla olisi yöaikaan tärkeämpääkin tekemistä? Ohisaloltako nämä ohjeet tulevat?" Halla-aho kysyi Twitterissä.

Elokapinaa kritisoi myös kansanedustaja Hjallis Harkimo (Liike nyt).

"Ei tarvita Helsingin rannoille enää leirintäalueita, kun telttailla voi keskellä Mannerheimintietä. Nyt poliisi ja poliisiministeri Ohisalo, se leiri heti pois sieltä!" Harkimo kommentoi Twitterissä.

Ohisalon tavoin vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö asettuu Elokapinan puolelle.

"Ei ole kovinkaan olennaista, mitä mieltä päättäjät ovat elokapinan käyttämistä keinoista. Asiassa elokapina on oikeassa: ilmastokriisi ja luontokato uhkaavat ihmisen ja maapallomme kestävää tulevaisuutta - olemassaoloammekin. Siinä päättäjät ovat vastuussa. Se on olennaista", Niinistö toteaa Twitterissä.

Lue lisää

Elokapina maalaisittain

Nykyajan ilmiöitä

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tähtäävän Riikka Purran mielestä maahanmuutosta keskusteleminen on yhä jonkinlainen tabu: "Väärin puhumalla saattaa päätyä median ja somen raskaaseen limboon ja menettää työnsä"

Riikka Purra lähtee perussuomalaisten puheenjohtajakisaan: "En ole uusi Halla-aho"