Politiikka

"On realismia, että juuri nyt Suomen paikka on EU:ssa", kommentoi perussuomalaisten Purra

Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja vastustaa maakuntaveroa, sillä pelkää kokonaisveroasteen nousevan. Purra kertoo tavoittelevansa seuraavissa eduskuntavaaleissa pääministeriyttä. Ovi hallitukseen on siis auki, mutta ei ehdoitta.
Johannes Tervo
Kansanedustaja Riikka Purra valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi selvällä äänten enemmistöllä perussuomalaisten puoluekokouksessa Seinäjoella lauantaina. Hän sai annetuista 1 302 äänestä 774. Purran vanavedessä kävelee puolueen "työmies" Matti Putkonen.

MT:n haastatteluun saapuu sunnuntaina aamupäivällä hyväntuulinen tuore oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja, ensimmäisen kauden kansanedustaja Riikka Purra Kirkkonummelta.

"Tämä on nyt ollut melkoista pyöritystä ja sama jatkuu lähipäivinä. Huominen kalenteri on täynnä aamuseitsemästä iltakymmeneen, lähinnä haastatteluja ja studioesiintymisiä. Vielä tässä ei rekisteröidy kaikki tunteet päähän asti vaan mennään imussa", Purra kommentoi.

Riikka Purra on poliittisilta linjoiltaan lähellä edellistä puoluejohtajaa Jussi Halla-ahoa. Tämän hän itsekin myöntää.

"Ei meillä ratkaisevia linjaeroja ole, mutta tavoitteeni on, että perussuomalaiset johdollani profiloituu aiempaa selkeämmin talouteen, verotukseen ja työpaikkoihin liittyvissä kysymyksissä", Purra avaa.

Purra myös kertoo käynnistävänsä puolueessa välittömästi maaseutupoliittisen ohjelman uudistustyön.

"Perussuomalaiset suhtautuu erittäin myönteisesti kotimaiseen maa- ja metsätalouteen. Meillä on puolueessa paljon viljelijöitä ja myös maa- ja metsätalouden asiantuntijoita, joiden osaamista hyödynnämme ohjelmatyössä."

Kysyttäessä, miten perussuomalaiset eroaa maa- ja metsätalouspolitiikassa keskustasta, Purra on hetken hiljaa.

"Saattaa olla, että tässä asiassa perussuomalaiset ja keskusta ovat lähellä toisiaan. Keskusta suhtautuu kuitenkin paljon myönteisemmin EU:hun, joten siinä tulee esiin painotuseroja. Myös ilmastopolitiikka vaikuttaa maa- ja metsätalouteen, ja siinä puolueiden kannoissa on selviä eroja", Purra vertaa.

Kuitenkin myös Purra kertoo kannattavansa CAPin, eli EU:n yhteisen maatalouspolitiikan säilyttämistä.

"Suurimman osan maksamistamme rahoista saamme takaisin juuri maataloustukien kautta. Jos ajatellaan kokonaisuutta, niin mielestämme ei toki ole tehokasta ja järkevää kierrättää varojamme Brysselin kautta. Tämä järjestelmä on kuitenkin tosiasia, jonka puitteissa pitää toimia ja varmistaa, että Suomi saa sieltä mahdollisimman paljon rahaa."

Puheet Suomen EU-erosta Purra viheltää heti poikki.

"Realismia on todeta, että Suomen paikka vuonna 2021 on EU:ssa. Vastustamme kuitenkin voimakkaasti EU:n liittovaltiokehitystä. Emme muista Suomen puolueista poiketen kannattaneet EU:n elvytyspakettia emmekä kannata mitään sellaisia avauksia, jotka syventävät EU:n liittovaltiomaisuutta ja kaventavat Suomen kansallista päätäntävaltaa", Purra tähdentää.

Nato-jäsenyyttä Purra ei pidä tällä hetkellä Suomelle ajankohtaisena asiana.

"Olen ollut sitä mieltä, että Suomen olisi ehkä kannattanut liittyä Natoon 1990-luvun alussa kun Venäjä oli heikko ja kansainvälisen liberalismin kulku oli voittoisaa. Nyt tilanne on eri, ja tämä mahdollisuus tavallaan meni. Luotan kansalliseen puolustukseen ja varsin laajaan yhteistyöhön, jota teemme suurten turvallisuustoimijoiden kanssa."

Muodostaako Venäjä Suomelle turvallisuusuhan?

"Emme voi geopolitiikalle mitään. Meillä on naapurissa suurvaltio, joka tälläkin hetkellä ärhentelee useammassa suunnassa. Tällä hetkellä Venäjä ei ole Suomelle uhka, mutta se on aina potentiaalinen uhka."

Perussuomalaiset on oppositiosta käsin vastustanut raivokkaasti Sanna Marinin (sd.) hallituksen ajamaa ja nyt valmiiksi saattamaa sote-uudistusta, johon sisältyy kolmannen hallintotason, maakuntamallin, rakentaminen kuntien ja valtion väliin.

"Uudistus vietiin läpi, vaikka mielestämme se olisi voitu toteuttaa paljon järkevämmin. Joka tapauksessa nyt valmistaudumme aluevaaleihin, joissa äänestysprosentin pelkään jäävän ennätyksellisen huonoksi", Purra toteaa.

Osaksi maakuntaratkaisua kaavailtua maakunnallista verotusoikeutta Purran perussuomalaiset vastustaa.

"Pelkonamme on, että kokonaisveroaste nousee, kun nykyisten olemassa olevien verojen päälle lyödään uusi vero."

Purra kertoo tavoittelevansa seuraavissa eduskuntavaaleissa pääministeriyttä. Ovi hallitukseen on siis auki, mutta ei ehdoitta.

"On olennaista, että saamme edistettyä tavoitteitamme hallitusvastuusta käsin. Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikka erottaa meitä kaikista muista puolueista. Hallitusyhteistyö ei onnistu sellaisten puolueiden kanssa, jotka eivät ole valmiita tuntuvasti kiristämään Suomen maahanmuuttopolitiikkaa."

Lue lisää

MTK:n Marttila: Ympäristötietoisuuden kasvu hyödyttää maaseutumatkailua

Yle uutiset: Maaseudun pienyrityksille avustusta uusiutuvaan energiaan

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Punamultaa tarjolla myös oppositioon