Politiikka

Perussuomalaisten Puisto: Nato-jäsenyyttä pitää tarkastella hyvissä ajoin – "On liian myöhäistä, kun 5. artiklaa tulisi jo soveltaa"

"Tilannetta on nyt tärkeä arvioida. Toivotan tervetulleeksi kaiken keskustelun."
Silja Viitala
Sakari Puiston mukaan on tarkasteltava, mitä kirjaus "ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä" konkreettisesti merkitsee viimeaikaisten tapahtumien valossa.

"Nato-jäsenyyttä on tarkasteltava hyvissä ajoin", perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto kirjoitti Twitterissä torstaina.

"On liian myöhäistä, kun 5. artiklaa tulisi jo soveltaa."

Puisto kannattaa Suomen liittymistä Natoon. "Olen ollut periaatteen tasolla myönteinen Suomen jäsenyydelle pitkän aikaa."

"Tilannetta on nyt tärkeä arvioida. Toivotan tervetulleeksi kaiken keskustelun", Puisto sanoi perjantaina MT:lle.

Venäjän etupiirivaatimukset ja vaatimukset Natolle ja Yhdysvalloille sekä Suomen sisäpoliittinen keskustelu – tasavallan presidentin uudenvuoden puhe sekä muun muassa vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanteen myönteinen kanta Suomen Nato-jäsenyyteen – innoittivat Puiston ottamaan kantaa.

Venäjä esitti viime joulukuussa listan turvallisuusehdotuksiksi nimitettyjä vaatimuksia Natolle ja Yhdysvalloille.

Venäjän vaatimuksiin kuului muun muassa, että Nato ei saisi ottaa jäsenikseen uusia valtioita. Venäjä myös vaati, että asejärjestelmiä, kuten ohjusjärjestelmiä, tai muuta Naton toimintaa ei tuoda Itä-Eurooppaan tai Kaukasukselle.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus avasi Nato-oven raolleen. Hallitusohjelmassa luki, että Suomi "ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä".

Puiston mukaan on tarkasteltava, mitä kirjaus "ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä" konkreettisesti merkitsee viimeaikaisten tapahtumien valossa.

"Kaiken perusta on vahva kansallinen puolustus. Näkisin, että EU:n solidaarisuuslauseke ja muu kansainvälinen yhteistyö puolustuspolitiikassa nostavat kynnystä sotilaalliseen selkkaukseen. Artikla 5 nostaisi kynnystä vielä tuntuvasti."

Naton 5. artikla on puolustusliiton perustamissopimuksen artikla, joka määrittää jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita.

Puisto kertoo, että perussuomalaisissa käydään Nato-keskustelua.

Elokuussa perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittu Riikka Purra kirjoitti heinäkuussa 2021 blogissaan, että ei kannata Nato-jäsenyyttä.

"Jos Suomi olisi liittynyt Natoon, se olisi pitänyt tehdä 90-luvun alussa. Enää sellaista mahdollisuutta tai ”optiota” samanlaisena ei käytännössä ole eikä sitä pidä nyt tavoitellakaan."

Purra kirjoitti, että Nato ei ole mikään kauppa, johon voi kävellä sisään ja todeta haluavansa ostaa jäsenyyden.

"Toisaalta yksikään puolue ei sellaista edistäisi, niin kauan kun kansalaiset sitä niin vahvasti vastustavat."

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vastasi Verkkouutisten torstaina julkistamaan kyselyyn, että Nato-jäsenyys ei nyt lisäisi Suomen turvallisuutta.

Tavio perustelee kantaansa sillä, että Suomi "pystyy turvaamaan kansallisen etunsa parhaiten itsenäisenä ja liittoutumattomana valtiona".

"Perussuomalaiset on katsonut, että on toki hyvä pitää Nato-ovi auki, mutta sen varaan ei voi heittäytyä. Mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tulee järjestää kansanäänestys."

Juttua muokattu 10.1. klo 9.44 lisäämällä, että Purra valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi elokuussa.

Lue lisää:

Presidentti Niinistö keskusteli tänään Naton pääsihteerin kanssa

Eero Heinäluoma: Maltti on valttia

Ilkka Kanervan mukaan Suomen ei ole syytä hötkyillä Nato-kantaansa: "Tämä ei ole tammikuun 2022 päätös"

Verkkouutiset: Lisäisikö Nato-jäsenyys turvaa tässä ja nyt? Ryhmäjohtajat eri linjoilla

Riikka Purran blogi: Turvallisuuspolitiikasta ja keskustelusta

Lue lisää

Yhdysvallat ja Nato jättäneet kirjalliset vastauksensa Venäjän turvallisuusvaatimuksiin – Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta

Perussuomalaisten aluevaalit menivät penkin alle – Purra: "Alue- ja kuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen"

Saksan Scholz: Venäjän tulee tehdä näkyviä aloitteita Ukrainan tilanteen liennyttämiseksi

Ulkoministeri Haavisto tapaa tänään Naton pääsihteerin – keskustelussa turvallisuuspoliittinen tilanne