Kommentti

Hippoksen eväät tulevaan: Uusi strategia, ukkoutuvat voimat

"Ehtihän 7-jäsenisessä hallituksessa ollakin historialliset kaksi naista peräti kokonaisen vuoden ajan."

Aloitetaan hevosalan kannalta hyvällä asialla. Suomen Hippoksen valtuuskunta hyväksyi keskiviikkona yllättävän pienin soraäänin uuden strategian vuosille 2021–2024. Siinä visiot jatkavat nykyisellä linjalla eli keskiössä on kaikille rakas hevonen.

Tavoitteissa on paljon uutta eikä kunnianhimoa puutu. Myös valtuuskuntaa kesäkuun kokouksessa ärsyttänyt asia eli selkeiden mittareiden puute on korjattu.

Valtuuskunta oli saanut laajasta strategiasta esittelyn jo viime perjantaina. Niin uusi puheenjohtaja Kari Eriksson kuin varapuheenjohtajaksi valittu Hannu Nivola kommentoivat kokouksen jälkeen MT:lle, että strategiassa on oikeita asioita. Kun mittaristoakin saatiin ennakkoesittelyssä vielä täsmennettyä, molemmat uskovat sen ansiosta edettävän lajin tulevaisuuden ja sen yleisen julkisuuskuvan kannalta myönteiseen suuntaan.

Yksi valtuuskunnan haluamista täsmennyksistä koski naisten roolia hevosalan järjestöjen toimielimissä. Paitsi nuorten myös naisten määrää aiotaan jatkossa mitata vuosittain.

Tähän nähden valtuuskunnan oma hallitusvaali ei antanut myönteistä esimerkkiä, vaan suoraan sanoen kuraa tuli niskaan täysi laidallinen.

Hallituksen kolmelle paikalle valittiin kolme miestä. Kumpikaan naisehdokas ei kelvannut.

Heistä kumpikin olisi myös pudottanut hallituksen keski-ikää. Nyt se nousi kahdella vuodella, kun luopuneen 58-vuotiaan Marjo Kaipaisen tilalle valituksi tuli ehdokkaiden nestori, 72-vuotias Matti Rajaharju.

Hippoksen hallituksessa on kaksi vielä tällä hetkellä alle 50-vuotiasta: Harri Voutilanen ja Anne Laitinen. Heidän ansiostaan hallituksen keski-ikä on "vain" runsaat 57 vuotta.

Naisten määrä putosi kahdesta yhteen. Tähän voisi sarkastisesti kommentoida, että ehtihän 7-jäsenisessä hallituksessa ollakin historialliset kaksi naista peräti kokonaisen vuoden ajan.

Kyllähän tuo 28 prosenttia nyt vähäksi aikaa riittää osoitukseksi kyvystä lähestyä alan kaikkien toimijoiden kesken vallitsevaa sukupuolijakaumaa, joka on suhteellisen tasainen.

Mitähän hevosalan aktiivit mahtavat asiasta tuumia?

Jotain osviittaa antanee MT Ravinetin gallup, jossa hallitukseen saivat Hannu Nivolan jälkeen eniten kannatusta Mervi Roiha-Härkönen ja Helena Halinen. Vastauksia tuli 1 700 eikä gallupiin voi äänestää kuin kerran.

Entä nuortuuko ja naisistuuko valtuuskunta itse? Siinä on nyt jäsenjärjestöillä eli raviradoilla ja hevosjalostusliitoilla näytön paikka.

Naisia on valtuuskunnan 42 varsinaisen jäsenen joukossa vain kolme eli seitsemän prosenttia. Lisäksi nuorisotoiminnan edustaja on nainen.

Valtuuskunnan viime kokouksen yhteydessä laskin arvion luottamushenkilöiden keski-iästä, mitä varten löysin 36 varsinaisen jäsenen synnyinvuoden. Sen perusteella valtuutettujen keski-ikä oli kesäkuussa vähintään 59 vuotta.

On merkille pantavaa, että valtuuskunnan kahdesta nuorimmasta jäsenestä toinen eli nelikymppinen Rami Linna ei jatka uudelle kaudelle. Hän on niiden kahdeksan varsinaisen jäsenen joukossa, joiden tilalle jäsenjärjestöt esittävät uudet edustajansa kolmelle seuraavalle vuodelle.

Minkä viestin luulette valintojen antaneen: tuleeko yhtään jäsentä, joka ei olisi täyttänyt 50? Entä saadaanko yhtään lisää naisia? Vai kuuluvatko molemmat jäsenjärjestöissä päättävien mielestä luottamustehtävien sijaan vain ravien avustavaan kaartiin kuten makkaranpaistoon, totomyyjiksi ja valjakkotarkkailijoiksi?

Normaalistihan hevosjärjestöistä saa kuulla selityksiä, ettei ehdolle edes saada nuorempia ja naisia. Tämän vaalin jälkeen heitä voi olla entistä vaikeampi motivoida edes ehdolle.

Jos myös raviratojen omien hallituspaikkojen valinnat jatkavat syksyn kokouksissa samaa linjaa, voi kysyä, haluaako raviurheilu sittenkään sitä myönteistä tulevaisuutta.

Lue myös:

Suomen Hippos vaihtoi puheenjohtajaa: Kari Eriksson voitti istuvan puheenjohtajan Juha Rehulan

Gallupin tulos: Nivola – Roiha-Härkönen – Halinen kolmen kärki

Hevosalan päätöksenteko kaipaa avoimuutta ja uusiutumista – järjestöaktiivi Eveliina Talvensaari: "Muutos on oltava valmis tekemään itse"

Lue lisää

Suomen Hippokseen ravialueet ja valiokunta syntyivät – vaikutukset hevosjalostusliittoihin jäivät ilmaan

Suomen Hippoksen hallitus uudistui: Kuosmanen ja Mahlamäki uusina, Voutilainen jatkaa

Uutistausta: Suomen Hippoksen valtuuskunnalla mittauspiste omalle strategialleen – hallitukseen lisää naisia ja nuorempia vai päinvastoin?

Hevosalan vastuullisuustyö ei ole mörkö vaan yhteistä arjen tekemistä: "tässä ei tehdä monenkymmenen sivun ohjelmia unohtumaan pöytälaatikkoon"