EU-valiokunta haluaisi estää lihatermien käytön kasvisperäisissä tuotteissa – Pannaan menisivät ainakin termit "leikkele" "burgeri" ja "makkara"
Esitystä on ajanut parlamentissa ranskalaismeppi, jonka mukaan lihatermien käyttö kasvistuotteissa hämää kuluttajia.
Mikäli Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan kanta menee läpi, hampurilaiseksi saisi tulevaisuudessa nimittää vain lihaa sisältäviä hampurilasia. Kuva: Jaana KankaanpääEuroopan parlamentin maatalousvaliokunnan mukaan termejä "pihvi", "makkara", "leikkele", "burgeri" sekä "hampurilainen" saisi käyttää vain niissä tuotteissa, joissa on lihaa.
Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kasvishampurilainen ja useat muut kasvisperäiset lihaa muistuttavat valmisteet tulisi nimetä jollain muulla tavalla.
Aloitteen takana on EU:n parlamentin jäsen ranskalainen Éric Andrieu. Hänen mukaansa lihatermejä tulisi käyttää vain eläinperäisillä tuotteilla. Muutos olisi hänestä kuluttajalle "järki ratkaisu".
"Ihmisten on tiedettävä, mitä he syövät", Andrieu kommentoi Reutersille.
Maatalousvaliokunnan äänestämä kanta on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Ympäristöjärjestöjen Greenpeacen ja Birdlifen mielestä päätös haittaisi ruuan kestävää tuotantoa.
"Tämä on ehkä ollut lihateollisuuden paniikkireaktio heidän huomatessaan, että nuoret syövät vähemmän lihaa", valiokunnan europarlamentaarikko Molly Scott Cato epäilee.
Caton mukaan päätöksen tullessa voimaan kasvisruokien tuottajat eivät enää jäljittelisi lihatuotteita vaan nimityksistä tulisi loogisempia.
Maatalousvaliokunta äänesti EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta (cap) alkuviikolla. Seuraavaksi valiokunnan linjaukset etenevät syksyllä parlamentin täysistuntoon, minkä jälkeen niitä sorvataan EU-ministerineuvoston kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

