
Yrttihissi kuljettaa pirkanmaalaista vihreyttä – "Ruohosipulin kanssa onnistuttiin turhankin hyvin”
Tekniikka pystyy korvaamaan paljon mutta Tuoretarhan yrttien laadunvalvonnasta huolehtii ihmissilmä tekoälyn sijaan.
Tuoretarhan kaupallinen johtaja Antti Orrenmaan (vas.) ja Netledin toimitusjohtaja Niko Kivioja selittivät MT:lle vertikaaliviljelmän toimintaa maaliskuun alussa. Kuva: Sanne KatainenSeitsemästä Tuoreterha Oy:n tuotannossa olevasta yrtistä korianteri on vaikein viljeltävä, kertoo kaupallinen johtaja Antti Orrenmaa.
”Ruohosipulin kanssa on onnistuttu liiankin hyvin.”
Se meinaa kasvaa niin pitkäksi, ettei pussi suojaa pisimpiä piippoja. Kasvatusreseptiä pitääkin hieman muokata, jotta yrttipotti mahtuu kokonaan pussiin, Orrenmaa selittää.
Kaikkien yrttien, tai Vyrttien, kuten Tuoretarha on ne nimennyt, matka alkaa kylvölinjastolta.
Yrtit kasvavat kotimaisessa, Kekkilän varta vasten Tuoretarhan vertikaaliviljelyä varten tehdyssä kasvuturveseoksessa, joka linjastolla päätyy koneellisesti kuitukankaan sisään ”makkaraksi”. Ruukkuja täällä ei käytetä.
Kone pätkii ”makkaran” sopiviksi poteiksi ja asettelee ne kennoihin.
Rumpukylvökoneen ansiosta jokaiseen turvepottiin tulee juuri oikea määrä siemeniä. Kuva: Sanne KatainenRumpukylvökone pudottaa pottien päälle oikean määrän siemeniä. Turvepotit jatkavat matkaansa hihnalla, ja seuraavaksi vuorossa on esikastelu. Istutuslinjasto pystyy kylvämään noin 2 500 ruukkua tunnissa.
Valmiit kennot siirretään vaunuissa idätyskammioon. Siellä ne ovat pari, kolme päivää. Lämpötila on parikymmentä astetta ja kosteus 95 prosenttia.
Netled Oy:n toimitusjohtaja Niko Kivioja kertoo, että itävyys on yli 99 prosenttia.
Valmiit turvekenno viedään idätyskammioon pariksi, kolmeksi päiväksi. Kun yrtit ovat itäneet, ne viedään kasvatushuoneeseen. Kuva: Sanne KatainenItäneet yrtit siirretään varsinaiseen kasvatushuoneeseen. Matka alimmalta kerrokselta kohti kattoa on täysin automatisoitu. Kourut, joissa taimet kasvavat, liikkuvat hiljalleen kerros kerrokselta kohti kattoa. Hissit nostavat kourun kerrallaan seuraavaan kerrokseen.
Kun yrtit ovat valmiita aloittaakseen matkan kohti kauppoja, hissi tuo ne alas pakattaviksi. Yrttien kiertoaika vertikaaliviljelyssä on useimmille yrteille 28–30 vuorokautta eli noin kuukausi.
Robotti pakkaa yrtit pusseihin, mutta ihmissilmä tekee laadunvalvonnan.
Tekoäly ei ainakaan toistaiseksi kykene korvaamaan ihmistä, Kivioja selittää. Tekoäly pystyy erottamaan esimerkiksi kellastuneen lehden vihreästä mutta ei sitä, onko vihreä lehti kenties käpristynyt niin, että se ei täytä kaikkia laatuvaatimuksia.
Orrenmaan lisäksi Vyrttien parissa työskentelee neljä vakituista työntekijää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





