Karpalo ja omena muhivat uunissa meheviksi makean kauramurun alla – omena-karpalopaistos maistuu parhaiten jäätelön kanssa
Karpalot ovat parhaimmillaan ensipakkasten jälkeen poimittuina. Karpalo ja omena ovat hyvä makupari.Omena-karpalopaistos
(3–4 annosta)
- Ainekset:
- 2 kotimaista syysomenaa
- 3 dl karpaloita
- Murutaikina:
- 75 g voita tai margariinia
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 dl mantelilastuja
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl kanelia
- Tarjoiluun:
- vaniljajäätelöä
Valmistusohje
Huuhtele omenat ja kuivaa niiden pinta talouspaperilla. Halkaise omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi. Levitä omenaviipaleet piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle karpalot.
Mittaa kaikki taikinan ainekset kulhoon ja nypi käsin murumaiseksi seokseksi. Levitä taikina nokareina omenoiden ja karpaloiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
Poimi pakkasten jälkeen
Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia, isokarpalo ja pikkukarpalo. Ne ovat käytön kannalta yhtä arvokkaita.
Karpalo on hyvä C-vitamiinin lähde.
Karpalon paras poiminta-aika on myöhään syksyllä. Parhaimmillaan karpalo on ensipakkasten jälkeen.
Karpaloa on helppo säilöä esimerkiksi kokonaisena pakastamalla. Sokeria ei tarvitse lisätä, sillä karpalon sisältämä bentsoehappo toimii säilövänä aineena.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


