Helppo lanttulaatikko syntyy tällä ohjeella
Tärkeintä on valita hyvät lantut.
Hyvät lantut takaavat maukkaan laatikon. Lusikan kärjellä tehty pintakuviointi kuuluu perinteisiin. Kuva: Sanne KatainenLanttulaatikko eli lanttuloora on parhaimmillaan, kun se on valmistettu makeista lantuista ja kypsennetty matalassa lämmössä pitkään. Tavallisesti lanttulaatikko maustetaan muskottipähkinä- ja inkivääriripauksella, joku rakastaa taas kanelilisää. Laatikon pintaa koristavat lusikankärkipainallukset ja kepeä kerros korppujauhoja.
Korvaa kerma vegaaniseen versioon vaikka kaurakermalla ja mausta piparkakkumausteella. Vaihda gluteenittomaan laatikkoon pintaripottelu vaikka siemeniin, manteli- tai pähkinärouheeseen.
- Lanttulaatikko
- noin 10 annosta
- Ainekset
- noin 1½ kg lanttua (soseena noin 1 l eli 1,2 kg)
- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 kananmunaa
- 2 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- ½ tl jauhettua inkivääriä
- ¼ tl valkopippuria
- ripaus jauhettua muskottipähkinää
- 1 prk (2 dl) kuohukermaa
- Lisäksi
- noin 2 rkl korppujauhoja
- 25 g voita
Valmistusohje
Kuori ja paloittele lantut. Näppärimmin lanttujen kuorinta sujuu, kun leikkaat kokonaisen lantun lohkoiksi ja kuorit vasta lohkot.
Keitä ohuiksi viipaleiksi leikatut lantut vedessä kannen alla kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi talteen ja soseuta lantut.
Sekoita lanttusoseeseen munat, siirappi ja mausteet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa keitinlientä. Nostele joukkoon lopuksi löysäksi vaahdoksi vatkattu kerma.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan (vetoisuus noin 2 litraa) ja koristele pinta ruokalusikan kärjellä. Ripottele pintaan korppujauhoja ja ohuita voiviipaleita, jotka vetelet kätevästi juustohöylällä jääkaappikylmästä voista.
Kypsennä lanttulaatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Vinkki
Jätä korppujauhot pois gluteenittomasta laatikosta. Voit ripotella pinnalle vaikka mantelilastuja, seesamin- tai auringonkukansiemeniä.
Kokeile mausteeksi vaihteeksi ripaus piparkakkumausteseosta, neilikkaa tai kanelia.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
