
Osaatko nauttia posson oikein? Kotkan Meripäivät sai possosta juhlaversion, jonka muoto kuvastaa kaupungin arvoja
Posso syödään tuoreena ja perinteisesti suoraan paperipussista ulkoilmasta, neuvoo Antti Muuri. Hän haastaa nauttimaan sydämenmuotoisen juhlaposson kahdestaan ilman käsiä.
Sydämenmuotoisen posson voi yrittää nauttia kahdestaan. Mutta kumpi saa hillon? Kuva: Annika Ruohonen/Visit Kotka-HaminaKotka on tunnettu possoistaan eli munkeista, joita kaupungissa on leivottu jo 1940-luvulla. Posso on ohut, rapea ja sokeroitu leivonnainen, jonka täytteenä on omenahilloa.
Kotkan Meripäivät täyttää nyt 60 vuotta, joten Leistin leipomo halusi juhlistaa juhlavuotta juhlaleivonnaisella. Niinpä se kehitti sydämenmuotoisen juhlaposson.
”Resepti on alkuperäinen, mutta muoto on uusi, hieman leveämpi ja sydämenmuotoinen”, kertoo leipuri Antti Muuri. Sydänposso on Muurin mukaan kunnianosoitus Meripäiville, mutta se kuvastaa myös Kotkan kaupungin arvoja, joita ovat reiluus, rohkeus ja rakkaus.
Muuri kehottaakin jakamaan ison posson ystävän kanssa ja haastaa kokeilemaan syömistä kahdestaan ilman käsien apua.
Muurin omistamassa Leistin leipomossa taiteillaan käsin jopa kaksituhatta possoa päivässä. Possojen resepti on pysynyt vuosikymmeniä samana.
Antti Muuri on pyörittänyt perinteistä Leistin leipomoa 20 vuotta. Leistin leipomon possoja myydään Karhulan torilla ja leipomossa Sutelassa. Perinteisiä possoja leipoo myös Kotkansaarella Kotkan Leipä. Kuva: Annika Ruohonen/Visit Kotka-HaminaKotkan Meripäiviä vietetään tänä vuonna retroteemalla. Tapahtumapäällikkö Tiina Salonen lupaa kävijöille nostalgiaa ja ikonisia yllätyksiä.
Kotkan Meripäivät järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Ne käynnistyvät avajaisparaatilla, jota seuraa vuosittain noin 30 000 katsojaa. Tapahtumia on tarjolla neljän päivän ajan koko perheelle.
Lue myös:
Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



