Säilytätkö ruokaa vanhoissa muovipurkeissa? Ei ehkä kannattaisi
Evira huomauttaa, että elintarvikkeiden laadun ja turvallisuuden eteen tehty työ valuu hukkaan, jos elintarvike joutuu kosketuksiin väärän materiaalin kanssa.
Kertakäyttöisiksi tarkoitetuissa muovipakkauksissa ei kannata säilyttää ainakaan kuumia ja rasvaisia ruokia. Kuluneet pakkaukset Evira suosittelee heittämään pois. Kuva: Jarkko SirkiäElintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa kuluttajia yleisistä virheistä, jotka valuttavat elintarviketurvallisuuden eteen tehdyn työn hukkaan.
Kyse on materiaaleista, joille elintarvike altistetaan. Joistakin materiaaleista voi kulkeutua kemikaaleja elintarvikkeisiin ja sitä kautta ihmisiin.
Ilmiö on salakavala, koska kemikaalien vaikutukset eivät juuri koskaan näy heti. Haitalliset terveysvaikutukset ilmenevät vasta pitkään jatkuneen altistuksen jälkeen.
Elintarvikeyritysten tiloja, tuotantovälineitä ja pakkausmateriaaleja valvotaan ja säädellään tiukasti, mutta kuluttajan pitää itse huolehtia laadusta siitä lähtien kun tuote on hänen hallussaan.
Erityisen tarkkana kannattaa olla rasvaisten, happamien ja kuumien elintarvikkeiden kanssa. Evira kokosi muutaman vinkin, joiden avulla yleisimmät altistusmokat voi välttää.
• Käytä mikroaaltouunissa vain sellaisia muoviastioita, joissa on merkintä siitä, että ne kestävät mikroaaltouunikuumennuksen.
• Älä käytä kertakäyttöiseksi tarkoitettuja (esimerkiksi jäätelörasiat, hilloämpärit, sinappiämpärit) kontaktimateriaaleja uudelleen kosketuksessa rasvaisten ja kuumien elintarvikkeiden kanssa.
• Vaihda pinnaltaan kuluneet tai rikkinäiset astiat uusiin.
• Käytä elintarvikkeiden pakkaamiseen tai suojaamiseen tarkoitettuja materiaaleja niiden pakkausmerkinnöissä annettujen ohjeiden mukaan. Esimerkiksi alumiinifoliota ei tule käyttää happamien ja kovin suolaisten elintarvikkeiden kääreenä. Älä myöskään suojaa alumiinifoliolla metalliastiassa olevia ruokia. Huomioi, että kaupassa on myytävänä monenlaisia pakkauskelmuja, jotka eivät kaikki sovellu esimerkiksi rasvaisen juuston, kalan tai lihan kääreeksi.
• Jätä lommoinen säilykepurkki ostamatta. Jos itse aiheutat lommon, pyri käyttämään purkin sisältö mahdollisimman pian.
• Kaupoissa yleisesti myytävät kertakäyttöiset vinyylihanskat soveltuvat harvoin kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa. Jos haluat käyttää ruoanvalmistuksessa kertakäyttöhanskoja, varmista myyjältä soveltuvatko hanskat aikomaasi käyttöön.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
