Ihanan täyteläinen madesoppa sulatejuustolla on talviruokien tähti
Suomalainen kalakeitto on useimmiten maitopohjainen. Varsinkin madekeitosta kermalisäys tekee täyteläisen makuisen.Kaupan kalatiskiltä voi ostaa valmiiksi nyljetyn mateen. Nahaton kala auttaa keiton valmistamisessa. Onhan mateen nahan poistaminen monille kynnys keiton keittämiseen. Maiti ei kutuaikana ole käyttökelpoista, joten se kannattaa heittää sisälmysten kanssa pois. Maksan sen sijaan voi käyttää keitossa.
Hienojakoinen mäti otetaan talteen, pakastetaan ja syödään sulatettuna paahtoleivän tai blinien kanssa.
Madekeiton kanssa maistuu ruisleipä erityisen hyvältä. Voit lisätä kuivahtaneita paloja keittokattilaan valmiin keiton joukkoon pehmenemään tai ohuita viipaleita keittolautaselle.
Sulatejuustoinen madesoppa
5 annosta
- Ainekset
- 1 (reilu kilo) madetta
- 8 dl vettä
- ½ rkl suolaa
- 10 maustepippuria
- 1–2 laakerinlehteä
- 2 (200 g) sipulia
- 5 (500 g) perunaa
- 2 dl täysmaitoa tai ruokakermaa
- ½ pkt sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)
- (tilliä)
- Lisäksi
- jälkiuuniruisleipäviipaleita
Valmistusohje
Laita nyljetty kala kylmään veteen reilun kokoisina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta.
Lisää suola, pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 minuuttia. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi.
Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 minuuttia.
Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää keittoon kalapalat, maito, juusto pieninä kuutioina ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita varovasti tasaiseksi. Mausta lopuksi halutessasi tuoreella tillillä.
Laita lautaselle keittoon ohuita jälkiuuniruisleivästä leikattuja ohuita viipaleita.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


