Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ylikypsistä tomaateista syntyy herkullinen pataruoka

Tomaatti on valittu vuoden vihannekseksi. Nyt meheviä pikkutomaatteja napostellaan sellaisenaan. Ylikypsistä valmistetaan soppa tai pataruoka lounaaksi.
Tulinen tomaattikeitto kasvissalsan kera on maistuva kesäpäivän lounasruoka.
Tulinen tomaattikeitto kasvissalsan kera on maistuva kesäpäivän lounasruoka. Kuva: Carolina Husu

Tomaattien maku ovat parhaimmillaan kesällä. Lämpötila ja tomaatin kypsyys vaikuttavat huomattavasti makuun. Kypsinä poimituissa tomaateissa on enemmän sokereita kuin raakana poimituissa. Kotona tomaatteja voi kypsyttää muutamia päiviä huoneenlämmössä, jotta väri syvenee ja makeus lisääntyy. Tomaatti on maultaan aavistuksen hapan. Pieni sokerilisäys ruokaan poistaa tomaatin happamuuden.

Viileässä tomaatin rakenne vetistyy, joten jääkaappi ei ole oikea säilytyspaikka. Ihannelämpötila on yli 13 astetta. Näin ollen säilytä tomaatit huoneenlämmössä

Tomaatissa on paljon C-vitamiinia sekä folaattia. Nämä kummatkin tuhoutuvat kuumennuksessa, joten osa tomaateista kannattaa syödä salaatissa ja leivän päällä. Tomaatissa oleva lykopeeni on terveyttä edistävä karotenoidi, joka puolestaan imeytyy paremmin kypsästä tomaatista. Myös mausteena käytettävässä ketsupissa on lykopeenia.

Italialaiset tarjoavat pieniä päällystettyjä leipiä. Leipäviipale paahdetaan rapeaksi ja pinnalle sivellään oliiviöljyä, valkosipulia ja mausteita. Perusohjeesta on syntynyt lukuisia erilaisia muunnoksia, esimerkiksi leivän päälle voi viipaloida tomaattia ja juustoa. Tämä herkku tunnetaan nimeltä bruschetta. Mainio sormiruoka kesäiseksi välipalaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tomaatti sopii myös piirakoiden täytteeksi. Ruokaisan piirakan päälle levitetään lopuksi tuoreita basilikanlehtiä. Onhan basilika ja tomaatti yhdessä klassinen pari.

Erilaiset tomaattikeitot kylmänä ja lämpimänä ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Keittoon voi käyttää valmista tomaattisäilykettä tai pehmeitä, ylikypsiä tomaatteja. Kuivuneet leivänpalat sakeuttavat turvotessaan keittoa. Keiton kanssa nautitaan kasviksista pilkottua kesän makuista salsaa.

Hyvin kypsyneitä tomaatteja ei pysty viipaloimaan leivän päälle, joten ne ovat hyviä pata-aineksia. Kasvimaalta poimitaan lisäksi ensimmäiset harvennusporkkanat, kesäkurpitsaa, sipulia ja yrttejä mukaan pataruokaan. Lisäksi maun mukaan broileria, makkaraa, proteiinisuikaleita tuomaan ruokaisuutta.

Tulinen tomaattikeitto

  • 4–6 annosta
  • Ainekset
  • 2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa tai vastaava määrä ylikypsiä tomaatteja
  • 2 d vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 2 vaaleaa paahtoleipäviipaletta
  • 4 valkosipulin kynttä tai 2 tuoretta valkosipulia varsineen
  • 1 rasia (200 g) paprika-chilituorejuustoa
  • 45 oksaa tuoretta oreganoa
  • makeaa chilikastiketta maun mukaan
  • Kasvissalsa
  • 1 tomaatti
  • pala kurkkua
  • 1 pieni sipulia
  • 1 dl yrttisilppua (tilliä, ruohosipulia, basilikaa, persiljaa, oreganoa)
  • 12 rkl makeaa chilikastiketta

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaada tomaattimurska kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna liemikuutiot veteen. Poista leivistä kuoret ja murustele leivät kattilaan. Lisää paloitellut valkosipulin kynnet sekä oregano. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausta sopivan tuliseksi chilikastikkeella. Soseuta sauvasekoittimella. Leikkaa salsan ainekset pieneksi silpuksi ja sekoita keskenään. Lusikoi salsaa keittoannoksen päälle.

Broileri-kasvispataan käytetään ylikypsiksi päässeet tomaatit.
Broileri-kasvispataan käytetään ylikypsiksi päässeet tomaatit. Kuva: Carolina Husu

Broileri-kasvispata

  • 4 annosta
  • Ainekset
  • 12 sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 4 pikkuporkkanaa
  • 1 rkl voita
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 4-5 kypsää tomaattia
  • 1/21 dl vettä
  • 1 rkl tuoretta basilikasilppua
  • mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 300 g marinoituja broilerisuikaleita
  • Pinnalle
  • tuoretta persiljaa tai basilikaa

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Leikkaa sipulit lohkoiksi. Leikkaa myös muutama sipulin varsi mukaan. Rapsuta porkkanoista kuori. Paista broilerisuikaleet kypsiksi voissa pannulla. Nosta suikaleet pannulta. Paista sipulia, porkkanoita ja valkosipulia pannulla voissa 35 minuuttia. Kuutioi kesäkurpitsa ja tomaatit. Lisää kasviskuutiot pannulle. Kaada myös vajaa desi vettä Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta ja lisää kypsät broilerisuikaleet. Kuumenna ja ripottele pinnalle yrttejä.

Miedon makuinen kotijuusto sopii hyvin tomaattiviipaleiden ja basilikatahnan kaveriksi patonkiviipaleille.
Miedon makuinen kotijuusto sopii hyvin tomaattiviipaleiden ja basilikatahnan kaveriksi patonkiviipaleille. Kuva: Carolina Husu

Tomaattibruschettat

  • noin 20 kpl
  • Ainekset
  • 1 rapeakuorinen patonki
  • Basilikatahna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • 12 valkosipulinkynttä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • Päälle
  • 10 luumutomaattia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 rasia (250 g) kotijuustoa
  • basilikanlehtiä

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi. Paahda viipaleita uunipellillä 250 asteessa pari minuuttia tai paahda leivänpaahtimessa. Soseuta basilikatahnan ainekset sauvasekoittimella. Levitä tahnaa lusikalla paahdetuille viipaleille. Viipaloi tomaatit ja jaa ne leiville. Samoin lisää kotijuusto viipaleina. Pyöräytä pinnalle pippurirouhetta ja koristele lopuksi basilikanlehdillä.

Kesän iltapalapiiraan täytteestä löytyy tomaatin lisäksi salaattijuustoa, oliiveja sekä tuoreita yrttejä.
Kesän iltapalapiiraan täytteestä löytyy tomaatin lisäksi salaattijuustoa, oliiveja sekä tuoreita yrttejä. Kuva: Carolina Husu

Kesän iltapalapiiras

  • 6 annosta
  • Ainekset
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 1/4 pak hiivaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • Vuoan voiteluun
  • voita
  • Täyte
  • 1 prk (180 g) fetaa tai salaattijuustoa
  • 2 (150 g) tomaattia
  • 3/4 dl mustia oliiviviipaleita
  • mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 1/2 ruukkua tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1 prk (2 dl) ruokakermaa
  • 2 munaa
  • (ripaus suolaa)
  • Pinnalle
  • basilikanlehtiä

Valmistusohje

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja alusta taikina jauhoilla. Taputtele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan (halkaisija 28 cm) ja anna kohota liinan alla.

Levitä kohonneelle piirakkapohjalle murennettu feta, kuutioidut tomaatit ja viipaloidut oliivit. Pyöräytä pippurimyllystä täytteiden päälle hieman mustapippuria. Ripota pintaan hienonnetut yrtit. Sekoita ruokakerma ja munat. Mausta ripauksella suolaa. Kaada seos vuokaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Koristele valmis piiras basilikanlehdillä.