Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Luonnosta saa monipuolisia herkkuja alkukesän ruokapöytään – näillä ohjeilla hyödynnät vuoden ensimmäisen sadon

    Kesän ensimmäiset ruokasadot ovat valmistumassa. Raikkaat kesäherkut pääsevät oikeuksiinsa näillä helpoilla ohjeilla.
    Voikukanlehtiä voi hyödyntää ruoanlaitossa.
    Voikukanlehtiä voi hyödyntää ruoanlaitossa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Kesän ensimmäiset kahviherkut leivotaan raparperista. Luonnosta hyödynnetään nyt monipuolisesti nuoria nokkosen- ja voikukanlehtiä. Silputaan ruohosipulia lähes kaikkiin ruoka-annoksiin.

    Kerää nokkoset aina puhtailta paikoilta, kaukana valtateistä sekä navetoista. Ohuet kumihansikkaat estävät poltinkarvojen kirvelyn. Leikkaa saksilla pienet versot, 10–15 cm ja isommista vain nuoret lehdet. Nyppimillä lähtee helposti koko kasvi juurimultineen.

    Nokkosta ei syödä raakana vaan se vaatii aina kypsennyksen. Nokkonen on nitraattikasvi, joten keitinvettä ei suositella ruoanvalmistukseen.

    Alkukesän nokkosruokasuosikkeja ovat nokkosohukaiset sekä nokkoskeitto. Nokkoscurry on herkullinen kastike pastalle tai riisille. Pakastetuista perunahipuista saa myös mainion riisimäisen lisukkeen.

    Voikukka on sitkeä rikkaruoho, mutta samalla se on alkukesän iloisen värinen kukka, jota kannattaa käyttää hyödyksi. Voikukan rapeat nuoret lehdet ovat ravintorikasta salaattiainesta. Niissä on jopa enemmän C-vitamiinia kuin lehtisalaatissa. Maku muistuttaa aavistuksen rucolaa. Sileälaitainen ja varjossa kasvanut voikukka on maultaan paras.

    Ruohosipuli talvehtii hyvin ja nousee iloisen vihreänä heti maan lämmettyä. Se maustaa lähes kaikki keitot, padat, kastikkeet, salaatit. Ruohosipulisilppu piristää voileipää niin maullaan kuin värillään. Tällä kertaa juustokeitosta tehdään kesäisen vihreä ruohosipulisilpulla. Kun ruohosipuli kukkii, niin nypi kukista herttaisia koristeita annosten päälle.

    Raparperipiirakka on kesäkuun ehdoton herkkuleivonnainen. Ohuiksi viipaleiksi leikatut raparperinvarret maustetaan hillosokerilla. Kypsyessään viipaleet pehmenevät hillomaiseksi täytteeksi. Lopuksi piirakka saa pinnalleen marenkikuorrutteen. Jäätelö, vaniljakastike tai kermavaahto kruunaa piirakka-annoksen.

    Ruohosipulilla maustettu juustokeitto on maistuvaa kesäruokaa.
    Ruohosipulilla maustettu juustokeitto on maistuvaa kesäruokaa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Ruohosipuli-juustokeitto

    4 annosta

    • Ainekset
    • 25 g voita
    • 2 sipulia
    • 1 valkosipulin kynsi
    • ¼ tl mustapippuria
    • 1 kasvisliemikuutio
    • 2 rkl vehnäjauhoja
    • 7 dl vettä
    • 1 pkt (250 g) koskenlaskija voimakasta sulatejuustoa
    • 2 dl hienonnettua ruohosipulia
    • 2 rkl sitruunamehua
    • 1 dl ruokakermaa
    • (200 g katkarapuja)

    Valmistusohje

    Hienonna sipulit ja valkosipulin kynsi. Sulata voi kattilan pohjalla. Lisää sipulit. Anna hautua sekoitellen pari minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot. Kaada päälle vesi ja kummenna sekoitellen tasaiseksi. Murenna joukkoon liemikuutio. Lisää juusto kuutioina. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Lisää ruokakerma. Mausta ruohosipulisilpulla ja sitruunamehulla. Kuumenna keitto, älä keitä.

    Lisää halutessasi keittoon sulatetut, valutetut katkaravut. Nekin vain kuumennetaan keitossa.

    Lempeän makuisesta nokkoscurrysta saa rautaisen annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita.
    Lempeän makuisesta nokkoscurrysta saa rautaisen annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita.  Kuva: Jaana Kankaanpää

    Nokkoscurry

    3–4 annosta

    • Ainekset
    • 1 ½ l nokkosen lehtiä
    • 1 sipuli
    • 1 rkl raastettua inkivääriä
    • 1 rkl voita
    • 1 rkl vehnäjauhoja
    • 2 dl ruokakermaa
    • 2 rkl ruohosipulia
    • 1 pak (250 g) kotijuustoa
    • 1 rkl makeaa chilikastiketta
    • (¼ tl suolaa)

    Valmistusohje

    Keitä huuhdeltuja nokkosenlehtiä vedessä noin 3 minuuttia. Valuta ja hienonne veitsellä tai monitoimikoneella.

    Hienonna sipuli ja kypsennä voissa pannulla. Lisää hienonnettu nokkonen, inkivääriraaste, vehnäjauhot sekä ruokakerma. Kypsennä muutama minuutti.

    Lisää lopuksi kuutioitu kotijuusto ja silputtu ruohosipuli. Kuumenna ja mausta makealla chilikastikkeella ja tarvittaessa suolalla.

    Tarjoa keitetyn riisin, pastan tai perunahippujen kanssa.

    Broilerisalaattiin poimitaan nuoria voikukanlehtiä. Ne voi korvata rucolan lehdillä.
    Broilerisalaattiin poimitaan nuoria voikukanlehtiä. Ne voi korvata rucolan lehdillä. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Broilerisalaatti

    4 annosta

    • Ainekset
    • 4 viipaletta paahtoleipää
    • 2 rkl voita
    • 1–2 valkosipulin kynttä
    • ¼ tl suolaa
    • 1 rasia (350 g) basilika-sitruunaruoho broilerisuikaleita
    • ½ pussia jäävuorisalaattia
    • kourallinen pieniä voikukanlehtiä
    • pala (150 g) kurkkua
    • nippu ruohosipulia
    • ruohosipulinkukkia
    • Kastike
    • 1 rkl sitruunamehua
    • 1 dl omenatäysmehua
    • ¼ dl öljyä
    • ½ tl mustapippuria
    • 1 tl sokeria
    • ¼ tl suolaa

    Valmistusohje

    Kuutioi leipäviipaleet. Kuumenna pannulla voi, hienonnetut valkosipulin kynnet ja suola. Lisää leipäkuutiot ja ruskista kullankeltaisiksi. Nosta kuutiot pannulta. Lisää pannulle vähän voita. Leikkaa broilerisuikaleet kahteen tai kolmeen osaan ja lisää viipaleet pannulle. Kypsennä ja anna jäähtyä. Suikaloi salaatti ja kuutioi kurkku. Kokoa salaatti tarjoiluvadille. Sekoita kastikeainekset ja tarjoa salaatin kanssa.

    Marenkipilvi viimeistelee raparperipiirakan ja vaniljakastike täydentää maun.
    Marenkipilvi viimeistelee raparperipiirakan ja vaniljakastike täydentää maun. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Raparperipiirakka

    8 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 1 ½ dl sokeria
    • 100 g voita
    • 1 muna
    • 1 dl maitoa
    • 1 dl kaurahiutaleita
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • ½ rkl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 5 dl raparperiviipaleita
    • 1 dl hillosokeria
    • 1 rkl kanelia
    • Marenki
    • 3 munanvalkuaista
    • ripaus suolaa
    • 4 rkl sokeria
    • Vaniljakastike
    • 2 dl kuohukermaa
    • 4 dl maitoa
    • 3 keltuaista
    • 1 rkl maissitärkkelysjauhoja
    • ¾ dl sokeria
    • 1 vaniljatanko

    Valmistusohje

    Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita hyvin. Lisää maito, kaurahiutaleet sekä leivinjauhe-jauhoseos. Painele taikina hyvin jauhotetulla kädellä voidellun 28 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

    Sekoita täytteen ainekset ja levitä seos pohjalle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Ota piiras uunista. Nosta lämpö 200 asteeseen.

    Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Käytä keltuaiset vaniljakastikkeeseen. Varo, ettei keltuaista joudu valkuaisten joukkoon.

    Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen alussa ripaus suolaa ja sokeri pienissä erissä. Lusikoi vaahto raparperipiirakan päälle. Laita piiras uuniin noin 5 minuutiksi, kunnes marenki on kauniin vaalean ruskea.

    Mittaa vaniljakastikkeen ainekset kattilaan, vaniljatanko halkaistuna. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä keitä.

    Nosta kattila kylmään veteen jäätymään. Sekoita välillä. Ota vaniljatangon puolikkaat pois. Tarjoa kastike kylmänä raparperipiirakan kanssa.