Tutkimus: Naudanlihan tuotanto aiheuttaa 20-kertaiset kasvihuonekaasupäästöt verrattuna lohen viljelyyn ja broilerintuotantoon
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan luonnonkalaa ja simpukoita suosiva ruokavalio on ympäristöystävällisempi kuin vegaaninen ruokavalio.
Yhdysvaltalaistutkimus maalaa naudanlihantuotannolle raskaan ympäristöjalanjäljen. On muistettava, että tuotantotavoissa on paljon maa- ja tilakohtaisia eroja muun muassa eläinten ravinnon suhteen. Kuva: Pekka FaliHyvin yleisellä tasolla liikkuvassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, minkä tuotantomuodon ympäristövaikutukset ovat suurimmat: lihantuotannon, vesiviljelyn vai luonnonkalan ja äyriäisten pyynnin.
Yleisesti ottaen lihantuotanto ja monet vesiviljelytavat ovat raskaita ympäristölle, kun taas villikalan pyynti ja simpukoiden sekä ostereiden viljely kuormittavat ympäristöä vähän.
Tutkimuksessa verrattiin lihan, vesiviljelyn ja luonnonkalan ja äyriäisten pyynnin energiankulutusta, kasvihuonekaasupäästöjä, ravinnepäästöjä sekä vaikutuksia happosateisiin. Vertailussa oli 40 grammaa kutakin eläinproteiinia.
Vähiten ympäristövaikutuksia oli viljellyillä äyriäisillä ja nilviäisillä. Myös luonnonvaraisten sardiinin, makrillin, silakan, turskan, kummeliturskan ja seitin pyynnin ympäristövaikutukset nähtiin vähäisiksi.
Viljelty lohi suoriutui ympäristövertailussa hyvin.
Lihakarjan kasvatusta enemmän energiaa kului joidenkin kalojen ja äyriäisten vesiviljelyssä. Energiasyöppöjä olivat katkarapu, monni ja tilapia, joiden kasvatuslaitoksissa vesi kiertää koko ajan.
Tutkimuksen mukaan monninviljelystä ja naudanlihan tuotannosta aiheutuu 20 kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin luonnonkalan pyynnistä, simpukoiden ja lohen viljelystä sekä broilerin tuotannosta.
Siinä missä lihantuotannosta pääsee ravinteita ympäristöön, simpukat ja luonnonkalat sitovat ravinteita vedestä, joten ne ovat ympäristötietoisen kuluttajan valinta.
Tutkimuksessa väitetään, että karjan lannan metaani edesauttaa happosateiden muodostumista.
Villikalan pyynnin päästöissä suurin vaihtelu aiheutui kalastusalusten polttoaineen kulutuksesta. Pienintä kulutus oli pienten parvikalojen, kuten silakan ja anjoviksen pyynnissä.
Luonnonkalapainotteisen ruokavalion todettiin olevan ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin vegaanisen ruokavalion.
Tutkimuksessa todetaan, että tulevaisuudessa ympäristövaikutusten vertailuun on otettava mukaan myös vedenkulutus, torjunta-aineiden ja antibioottien käyttö sekä maaperän eroosio.
Tutkimus on julkaistu 11.6. ympäristöalan julkaisussa nimeltä Frontiers in Ecology and the Environment.
Tutkijat kävivät läpi satoja eläinproteiineista tehtyjä elinkaarianalyysejä liki vuosikymmenen ajalta. Tarkempaan tutkiskeluun valittiin 148 analyysia.
Washingtonin yliopiston professorin Ray Hilbornin mukaan tarkoitus oli tuottaa tietoa päätöksentekijöille siitä, mitä tuotantomuotoja kannattaa ympäristön kannalta jatkossa suosia.
Hilbornin mielestä ympäristönäkökulma olisi otettava nykyistä vahvemmin mukaan, kun tehdään päätöksiä muun muassa maataloustuista ja kauppasopimuksista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
