Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Jäikö jouluruokaa yli? Näin valmistat tähteistä herkullisen aterian

    Jouluruuanrippeet taipuvat helposti kokonaan uusiksi herkuiksi, joita kelpaa arkenakin maistella.
    Kinkunrippeet maistuvat ihanalta kermaisessa homejuustokastikkeessa pastan kera.
    Kinkunrippeet maistuvat ihanalta kermaisessa homejuustokastikkeessa pastan kera. Kuva: Jarno Mela

    Joulu ei ole joulu ilman perinneruokia. Kinkut, laatikot, rosollit sun muut maistuvat ihanilta pitkän odotuksen jälkeen, mutta harva haluaa syödä samaa ruokaa päivästä toiseen.

    Jotta juhlapöydän arvokkaat herkut eivät päädy hävikkilaariin, kannattaa kotikokin pyöräyttää päässään mielikuvituksen rattaita ja loihtia ainekset uuteen uskoon.

    Vuole joulukinkusta ohuita viipaleita ja pyöräytä niistä lämpimät voileivät ananasrenkaalla ja homejuustolla silattuna. Silputtuna ja eri tavoin höystettynä kinkkua voi upottaa ruokaisan piirakan, pannukakun, pizzan tai pasteijoiden täytteeksi. Kinkunrippeistä syntyy myös mainio täyte uuniperunoille ja mehevä kiusaus tai pastakastike.

    Jos tekee mieli lähteä kinkun kanssa makumatkalle Aasiaan, keittele possulle karamellikastike fariinisokerista, soijakastikkeesta, valkosipulista, chilistä ja korianterista. Tarjoa nyhtöpossumaisen ruuan lisänä keitettyä riisiä tai täytä sillä hampurilais- tai höyrysämpylät.

    Perinteiset laatikot lantusta, perunasta ja porkkanasta uppoavat helposti maukkaisiin leipä-, rieska- ja sämpylätaikinoihin. Rippeitä voi hyödyntää myös kasvispihviaineksina.

    Kalapöydän antimista syntyy sukkelasti uusia makuja. Graavi- ja savulohi taipuvat maukkaiksi pastakastikkeiksi ja pakasteperuna-sipuliseoksella ja kerman kera helppotekoiseksi vuokaruuaksi.

    Rosollin kasvikset ovat oiva lisä borssi- ja sosekeittoon. Voit hyödyntää niitä myös lihaisissa pataruuissa tai kasvispihveissä.

    Kun riisipuurosta on saatu kylliksi, pyöräytä lopusta täyte karjalanpiirakoille tai kinkunrippeillä jalostettuna pasteijoille. Puuronjämät sopivat myös mannapuuron tavoin ahvenanmaan pannukakkutaikinaan. Maltan riisi on klassinen jälkiruoka, jossa riisipuuro aateloituu kermavaahdolla ja appelsiinipaloilla.

    Sulata loput joulukonvehdit ja muut suklaat ihanaksi fondueksi, johon dippaillaan raikkaita hedelmiä ja vaikkapa loput piparkakutkin.

    Kinkku-homejuustopasta

    Noin 6 annosta

    • Ainekset
    • 250 g joulukinkkua (tai palvikinkkua)
    • 1 paprika
    • ½ purjoa
    • 2 rkl voita tai öljyä
    • 2 tl vehnäjauhoja
    • 1 prk (2 dl) ruokakermaa
    • 1 prk (200 g) ranskankermaa
    • 100 g homejuustoa
    • 2 rkl makeaa chilikastiketta
    • ½ tl mustapippuria
    • lehtipersiljaa silputtuna
    • Lisäksi
    • 500 g nauha- tai kuviopastaa

    Valmistusohje

    Hienonna kinkku. Kuutioi paprika. Silppua halkaistu, huuhdeltu purjo.

    Kuumenna rasva paistinpannussa tai paistokasarissa. Lisää kinkku, purjo ja paprika. Kääntele pari minuuttia.

    Ripottele vehnäjauhot pannulle, sekoita ja lisää joukkoon ruoka- ja ranskankerma. Murustele joukkoon homejuusto. Mausta ja keitä 5 minuuttia. Tarkista maku.

    Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan napakan kypsäksi. Valuta ja kumoa pasta takaisin kattilaan. Kumoa kastike pastakattilaan, sekoita hyvin ja anna makujen tekeytyä hetki. Koristele annokset persiljasilpulla.

    Vinkki: Jos joulupöydässä on nautittu kalkkunaa, voit käyttää sitä tähän kastikkeeseen.

    Graavattu lohi sukeltaa vuokaruokaan ja maistuu taas erilaiselta.
    Graavattu lohi sukeltaa vuokaruokaan ja maistuu taas erilaiselta. Kuva: Jarno Mela

    Graavilohikiusaus

    6 annosta

    • Ainekset
    • 300 g graavilohta
    • 1 kg peruna-sipuliseosta (pakaste)
    • ½ dl tilliä silputtuna
    • 4 dl kuohu- tai vispikermaa
    • 1 rkl sinappia
    • 2 tl sitruunan kuorta raastettuna
    • 1 tl suolaa
    • ¾ tl valkopippuria

    Valmistusohje

    Leikkaa lohi ohuiksi nahattomiksi suikaleiksi.

    Levitä puolet jäisestä peruna-sipuliseoksesta voideltuun uunivuokaan. Ripottele kalasuikaleet tasaiseksi kerrokseksi, lisää tillisilppu ja peitä lopulla perunaseoksella.

    Sekoita kerman joukkoon sinappi, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri. Kaada kermaseos vuokaan.

    Kypsennä lohikiusausta 225-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia.

    Tarjoa kiusauksen lisänä etikkapunajuuria ja -kurkkuja.

    Vinkki: Jos teet kiusauksen kinkunrippeistä, käytä samaa ohjetta, mutta vaihda tilli basilikaan tai oreganoon.

    Rosollista syntyy helposti samettinen sosekeitto.
    Rosollista syntyy helposti samettinen sosekeitto. Kuva: Jarno Mela

    Rosollisosekeitto

    4–6 alkuruoka-annosta

    • Ainekset
    • 3 (350 g) perunaa (jauhoinen lajike)
    • 1–2 rkl öljyä
    • 500 g rosollia (kypsää punajuurta ja porkkanaa sekä sipulia ja etikkakurkkua)
    • noin 8 dl kasvislientä
    • ½ tl mustapippuria
    • ½ tl timjamia
    • ripaus suolaa
    • 2 rkl vehnäjauhoja
    • 1 prk (2 dl) kermaa
    • Krutongit
    • 2–3 viipaletta joululimppua
    • 1–2 rkl voita
    • Koristeeksi
    • timjaminoksia

    Valmistusohje

    Kuori ja paloittele perunat.

    Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota perunoita ja rosolliaineksia pari minuuttia. Lisää joukkoon kasvislientä ja mausteet. Keitä 15–20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet.

    Sekoita vehnäjauhot kermaan ja suurusta keitto. Keitä vielä 5 minuuttia miedolla lämmöllä.

    Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Tarkista maku. Notkista keittoa tarvittaessa vedellä tai etikkapunajuurien liemellä.

    Leikkaa joululimppu kuutioiksi ja paista ne voissa paistinpannulla rapeiksi krutongeiksi.

    Jaa keitto annoslautasille, ripottele päälle krutonkeja ja somista halutessasi tuoreella timjamilla.

    Vinkki: Jos haluat ruokaisamman keiton, lisää joukkoon paistettuja nakkeja tai braatvursteja.

    Kun kylmään riisipuuroon lisätään kermavaahtoa ja sitruksia, syntyy klassikkojälkiruoka Maltan riisi.
    Kun kylmään riisipuuroon lisätään kermavaahtoa ja sitruksia, syntyy klassikkojälkiruoka Maltan riisi. Kuva: Jarno Mela

    Maltan riisi

    6–8 annosta

    • Ainekset
    • 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kuohukermaa
    • noin 5 dl valmista riisipuuroa
    • ½ dl sokeria
    • (2 tl vaniljasokeria)
    • 4–5 dl sitrushedelmiä kuorittuna ja kalvottomiksi paloiteltuna (appelsiinia, verigreippiä, mandariineja tai satsumia)
    • Päälle
    • 1 dl mantelilastuja

    Valmistusohje

    Vatkaa kastike tai kerma vaahdoksi ja nostele se kylmän riisipuuron joukkoon. Kääntele mukaan sokeri.

    Sekoita joukkoon valutetut sitrushedelmäpalat. Tarkista maku.

    Paahda mantelilastut kuivalla pannulla ja viimeistele niillä jälkiruoka-annokset. Tarjoa maltan riisi kylmänä.