Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pidempi säilyvyys, kuorettomuus ja grillausmahdollisuus – 1960-luku tarjoili suomalaisille uusia tapoja syödä makkaroita ja nakkeja

Makkara oli aikanaan yksi ensimmäisiä tuotteita, joita mainostettiin ruuanlaittoa helpottavilla ominaisuuksilla.
Atria kehitti ensimmäinen varsinaisen grillimakkaransa, Käriste-makkaran, Kauhavan juhannusjuhlille vuonna 1965.
Atria kehitti ensimmäinen varsinaisen grillimakkaransa, Käriste-makkaran, Kauhavan juhannusjuhlille vuonna 1965. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Osa suomalaisista avaa grillikauden jo pääsiäisenä, ja vappuna yksi jos toinenkin mutustaa nakkeja.

Nakit ja makkarat maistuvat muutenkin suomalaisille erinomaisesti, kertoo Atrian lihavalmisteliiketoiminnan johtaja Paula Virtanen. Atrian teettämien tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia kotitalouksista ostaa ja käyttää nakkeja ja makkaroita arjessaan ja erilaisissa ruokailuhetkissä.

Vuonna 1903 perustettu Atria aloitti makkaroiden ja kuorellisten nakkien valmistamisen jo 1910-luvulla. Teollisessa mittakaavassa niiden valmistus aloitettiin, kun yritys perusti ensimmäisen varsinaisen makkaratehtaan Seinäjoelle vuonna 1937. Kuorelliset nakit ovat aina kulkeneet makkaroiden kyljessä.

Makkarat olivatkin sotien jälkeen yksi ensimmäisistä tuotteista, joita markkinoitiin ruuanlaittoa helpottavilla ominaisuuksilla, Virtanen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Makkarat olivat valmiiksi kypsennettyjä ja hyvin säilyviä. Niitä markkinoitiin tuolloin työssäkäyville perheenäideille nopeana ja terveellisenäkin ruuanlaittovaihtoehtona.”

1960-luvulle asti makkaroita ja kuorellisia nakkeja oli myyty yleensä voipaperiin käärittynä lihakaupoissa ja kauppahalleissa, mutta vakuumiin pakkaaminen pidensi makkaroiden säilyvyysaikaa jopa 30 vuorokauteen. Makkarapaketit yleistyivät ruokakauppojen hyllyissä.

Vaikka grilliin laitettaisiin kaikkea muutakin, kyllä sinne melkein aina myös makkaraa päätyy.

Makkaran käyttötarkoitus on kokenut vuosikymmenten aikana melkoisen muutoksen. Makkarat olivat pitkään nimenomaan lenkkimakkaraa, jota käytettiin erilaisten keittojen ja kastikkeiden proteiininlähteenä, mutta toki niitä grillattiin nuotioissa vaikkapa metsäreissuilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Atrian ensimmäinen varsinainen grillimakkara, Käriste-makkara, kehitettiin Kauhavan juhannusjuhlille vuonna 1965. Grillimakkarat eivät kuitenkaan ole syrjäyttäneet lenkkimakkaroita, vaan kummallekin on edelleen kysyntää.

Lenkkimakkaraa myydään Virtasen mukaan suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden, mutta grillimakkara on vahvasti kesäkauden sesonkituote, sillä 60 prosenttia Atrian grillimakkaroista myydään touko–elokuun aikana.

Grillimakkaran sesonki on kuitenkin pidentynyt vuosi vuodelta.

”Makkara on mukana suunnilleen kaikissa tapahtumissa, olipa kyseessä pesäpallo-ottelu tai vaalitilaisuus. Myös erilaisten oktoberfestin tyylisten juhlien lisääntyminen syksyllä on pidentänyt sesonkia.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1960-luvulla lihavalmistemarkkinoille tuli myös sellainen uutuus kuin kuorettomat nakit, joista tuli nopeasti erityisesti lapsiperheiden suosikkituote. Kuorettomia nakkeja myydään ympäri vuoden. Sen sijaan kuorellisten nakkien myyntipiikit sijoittuvat erityisesti vappuun ja uuteenvuoteen.

Erilaiset ruokaan liittyvät trendit näkyvät myös Atrian nakkien ja makkaroiden myynnissä. Erilaisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja on tullut markkinoille, mutta Virtasen mukaan tällaiset vaihtoehtoisista proteiininlähteistä valmistetut nakit ja makkarat lohkaisevat vain noin neljän prosentin siivun myynnistä.

”Nakkeja ja makkaroita ostetaan hyvän maun takia, ja kasvipohjaisissa tuotteissa on vaikea päästä samaan makumaailmaan kuin lihapohjaisissa.”

Erilaiset artesaanimakkarat muodostavat Virtasen mukaan jo 10 prosenttia grillimakkaroiden markkinasta.

”Vaikka grilliin laitettaisiin kaikkea muutakin, kyllä sinne melkein aina myös makkaraa päätyy”, Virtanen tiivistää.

Makkaroiden teollinen valmistus alkoi vuonna 1937 Seinäjoella. Tämä kuva on Kymenlaakson Osuusteurastamolta Haminasta 1960-luvulta ja se on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa.
Makkaroiden teollinen valmistus alkoi vuonna 1937 Seinäjoella. Tämä kuva on Kymenlaakson Osuusteurastamolta Haminasta 1960-luvulta ja se on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa. Kuva: Erkki Voutilainen