Näillä kolmella tavalla kalaruuan voi pilata – myös kasvatetun ja luonnonkalan ero kannattaa huomioida
Kalafilee paistuu ruuaksi muutamassa minuutissa eikä tarvitse hienoja mausteita. Usein pelkkä ripaus suolaa riittää.Kuha ja siika ovat kalatiskin arvostetuimpia kaloja. Kuhan liha on valkoista, kiinteää, keskirasvaista, vähäruotoista ja erittäin maukasta. Samoin siika on vaalealihainen kala.
Mikäli luonnon kalaa ei ole saatavilla, vaihtoehtona on kasvatettu kala. Niiden välillä on kuitenkin eroja.
Esimerkiksi kasvatettu siika on suurempaa ja rasvaisempaa kuin luonnon kala. Näin ollen kasvatetusta siiasta tulee mehukkaampi graavikala. Luonnon siika kuivuu helposti suolauksessa.
Kokonaisen kalan käsittelyä vierastetaan turhaan. Ei haittaa, vaikka fileistä ei tule tasaisia. Selkäruoto siihen jääneine lihoineen kiehuu maukkaaksi kalaliemeksi.
Ruuanvalmistuksessa voi kolmella tavalla pilata kalaruuan: keität liian pitkään, paistat liian kovalla lämmöllä tai maustat kovin voimakkaasti. Kun vältät näitä, onnistut melko varmasti.
Paistettu siikafilee
4 annosta
1 (noin 600 g) siika
Leivittämiseen
1 muna
2 tl suolaa
1 dl korppujauhoja
Paistamiseen
voita
Kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
2 tl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 tl sokeria
1/2 dl tillisilppua
Suomusta, avaa ja poista sisälmykset kalasta. Fileoi ja poista ruodot. Anna fileiden valua hyvin.
Vatkaa munan rakenne rikki lautasella. Laita toiselle lautaselle suola-korppujauhoseos. Kasta pinnaltaan kuiva kalafilee kauttaaltaan munaan. Pyörittele sen jälkeen suolalla maustetuissa korppujauhoissa.
Ruskista voi kullanruskeaksi pannulla. Paista filee hitaasti molemmin puolin kullanruskeiksi. Kalapaloja ei tule laittaa aivan toisiinsa kiinni pannulla, jotta syntyy kaunis paistopinta.
Anna kalojen kypsyä pienessä rasvassa, nesteen lisääminen hävittää rapean paistopinnan ja pinnasta tulee tahmea.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa paistetun kalan kanssa. Keitetyt perunat ja porkkanat täydentävät annoksen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

